Endokanabinoidi

Zašto ne možemo odoljeti čipsu

Za sve su krivi endokanabinoidi, kemikalije slične onima iz marihuane, koje nas tjeraju da jedemo još i još i još

Zaista je teško pojesti samo jedan čips ili jedan prženi
krumpirić,a novo istraživanje objašnjava i zašto. Kako piše u časopisu
PNAS (Proceedings of National Academy of Sciences), masna hrana popu
spomenute potiče tijelo d a proizvodi kemikalije koje su slične onima iz
marihuane. Kemikalije se zovu “endokanabinoidi” i dio su procesa u
kojem se stalno vraćate po još jedan krumpirić ili čips i još jedan i
još jedan, piše metro-portal.hr

“Rezultati ovog istraživanja su prvi dokaz da endokanabinoidni
signali igraju važnu ulogu u reguliranju unosa masnoća u tijelo”,
izjavila je profesorica Daniele Piomelli, farmakologinja sa Sveučilišta
California, a stoji u službenom priopćenju. Pokazalo se, naime, da masnoća potiče lučenje endokanabinoida u
mozgu, ali siva tvar nije jedini organ koji proizvodi prirodne
marihuanske kemikalije. To čini i koža, no ti kanabinoidi vjerojatno
služe radi zaštite od sunca i vjetra.

Prema istraživanju iz 2009. Godine, objavljenom u PNAS-u, već se
pokazalo da endokanabinoidi utječu na apetit i osjet okusa. Novo
istraživanje je u osnovi potvrdilo prijašnja saznanja. Piomelli je s
kolegama štakore opremila cjevčicama koje su izvlačile sadržaj želudaca
dok su jeli i pili. Tako su istraživači mogli odrediti djeluje li
masnoća već pri dodiru s jezikom ili tek kad dođe u želudac.

Štakorima je davan zdravi shake s vanilijom, svojevrsna šećerna
otopina bogata proteinima ili im je davano punomasno piće napravljeno s
kukuruznim uljem. Tada su uspavani, secirani, a organi su im brzo
smrznuti radi daljnje analize.

Da ne duljimo, masno piće je utjecalo na ispuštanje prije spomenutih
kemikalija, a zdravo piće nije imalo taj učinak. Reakcija započinje već
na jeziku, signali se šalju do trbuha koji aktivira proizvodnju
endokanabinoida što rezultira općom histerijom koja se može slobodno
opisati kao da vam tijelo i mozak govore – jedi još, jedi još, jedi još.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest