'Staro za novo'

Postoji li opasnost od recikliranog mlijeka?

Odgovorni u Hrvatskoj tvrde da takvog mlijeka na domaćem tržištu nema

U srpskim, slovenskim, ali i talijanskim medijima
povremeno se pojavljuju napisi o tome da se staro mlijeko prerađuje i
ponovno vraća na tržište! Građane Srbije takav je napis uznemirio
prošlog tjedna, a odgovorni u Hrvatskoj tvrde da takvog mlijeka na
domaćem tržištu nema niti je moguće da se pojavi, prenosi danas.net.hr

U
srpskim medijima ovih se dana pojavio napis kako se mlijeko kojem je
istekao rok trajanja zagrijava na 190 stupnjeva, ponovno prerađuje i
vraća na tržište u regiji. Vijest je to koja se pojavila istovremeno s
nestašicom mlijeka u Srbiji, ali i šokirala tamošnju javnost.

Mjerodavni u nama susjednoj zemlji tvrde da recikliranog mlijeka
ondje nema jer ne postoji linija za pasterizaciju na temperaturi od 190
Celzijevih stupnjeva. Dodatnu zabunu među kupce unijeli su i napisi da
brojevi na dnu tetrapaka ukazuju na to koliko je puta mlijeko
reciklirano. Iz tamošnje veterinarske inspekcije je pak objašnjeno da
oni služe za identifikaciju pakiranja u tijeku proizvodnje ambalažnog
materijala.

I u Hrvatskoj kažu da mogućnost recikliranja mlijeka ne postoji. Branko Bobetić,
direktor Croatiastočara, kazao je da se sličan neistinit napis pojavio i
u Sloveniji uoči ove turističke sezone, ali da je ista priča prošle
godine prestrašila i Talijane.
Da suvremena prerađivačka industrija mlijeka ne poznaje mogućnost
vraćanja starog mlijeka u ponovnu preradu tvrdi potpredsjednik Vlade i
ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Za Vjesnik
je kazao kako se put mlijeka prati od mliječne farme do stola, što
znači da nema mogućnosti da se staro mlijeko ponovo prerađuje.

Prema nekim tumačenjima, pojava napisa o recikliranom mlijeku mogla
bi biti posljedica borbe konkurenata za povoljniju poziciju na tržištu.

danas.net.hr/ezadar

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest