
Ako želite sniziti razinu lošeg kolesterola, zaštiti se od srčanih bolesti i spriječiti karcinom, svakodnevno konzumirajte šaku pistacija
Ako si ne možete pomoći i morate povremeno uživati u grickalicama, bile
one slatke ili slane, stručnjaci imaju preporuku: odaberite pistacio ili
slatkiše zamotane u papiriće, ili u ljuskama. Na taj način možete smanjiti unos
kalorija za čak 40%, piše she.hr
Istraživači Sveučilišta Istočnog Illinoisa su podijelili
pistacije 140-ero studenata prije početka predavanja. Polovici
ispitanika su dane ove grickalice u ljuskama, dok su drugoj polovici
dane očišćene. Na kraju predavanja, ispitanici koji su jeli očišćene
pistacije unijeli su prosječno 211 kaloriju.
S druge strane, oni koji su
dobili grickalice u ljusci su prosječno konzumirali 125 kalorija – što
je čak 41% manje u odnosu na ispitanike druge skupine. Čini se kako je
sam čin čišćenja grickalica zabavio ispitanike, a prizor ostavljenih
ljuski ih je podsjetio koliko su do sada pojeli. Tu se javio osjećaj krivnje.
Ovaj psihološki učinak mogao bi vam pomoći u držanju apetita pod
kontrolom – barem kada su grickalice u pitanju. Iako su istraživači
koristili pistacije u svom eksperimentu, tvrde kako se rezultati mogu
primijeniti i na slatkiše koji su zamotani u papiriće.
Dok smatraju kako je jedan od razloga zašto su studenti pojeli manje
neočišćenih pistacija taj što su ih morali vaditi iz ljuski, što je
nezgodno, vjeruju da je sam prizor praznih ljuski utjecao na percepciju
količine pojedenih grickalica.
Šaka pistacija za zdravlje
Ako ste mislili kako je pistacio prava napast, možda ne biste trebali
osjećati takvu krivnju jer je ipak riječ o zdravoj namirnici ako se jede
u ograničenoj količini. On je naime zdravija alternativa čokoladi, čipsu ili slatkišima.
Ako želite sniziti razinu lošeg kolesterola, zaštiti se od srčanih bolesti i spriječiti karcinom, svakodnevno konzumirajte šaku pistacija. Naime, ovi orašasti plodovi prepuni antioksidansa štite
stanice organizma od štetnih tvari pod nazivom slobodni radikali. Za
razliku od ostalih orašastih plodova, pistacio sadrži veću količinu
dijetetskog antioksidansa luteina, betakarotena i gama-tokoferola.
Betakaroten se pretvara u vitamin A koji sprečava rak. Gama-tokoferol je
čest oblik vitamina E koji štiti od bolesti srca. Lutein je glavni
sastojak tamno zelenog lisnatog povrća, a važan je za vid i zdravu kožu.
she.hr/ezadar



