
Budite maštoviti pri odabiru sastojaka
Čim živa u termometru malo padne, mnogi izbacuju salate iz jelovnika. No nije to samo ljetno jelo ili nužno zlo uz nešto “konkretno”. Salatu samo treba napraviti na pravi način i može vam biti dovoljna sama i tijekom cijele godine. Kod salate je bitno da je šarena, puna zdravih sastojaka, kontrastnih okusa i lijepo servirana, piše she.hr
Za početak si salatu morate napraviti zanimljivom, jer svima na spomen
salate pada na pamet zelena salata s paradajzom. Od zanimljivim
sastojaka predlažemo razne orašaste plodove – kikiriki,
lješnjak, badem i pistacio. Ne samo da su zdravi i bogati vitaminom,
nego popunjavaju taj hrskavi zalogaj koji mnogima nedostaje dok jedu
salatu. Zatim se može dodati voće u salatu. Nema razloga da jagode, borovnice ili maline ne idu dobro uz neko zelenilo.
Ukoliko želite “pojačati” salatu dodajte meso i sir. Time se dodaju i kalorije, ali i okus. Umjesto mesa, naravno, dobro paše i riba – losos, tuna i slično. Začini su također bitni. Svježi origano, menta, timjan, kadulja ili bosiljak sasvim će “podignuti” okus salati. Za hladnije dane možda više paše salata od prženog povrća,
ali je opet salata i može se jesti i topla i hladna. Neke salate, poput
one od špinata ili piletine su, pak, najbolje kada su tople.
Vrlo je važno znati da se salata može jesti u bilo koje doba dana i u
bilo kojem poretku na jelovniku. Može se jesti za predjelo, glavno jelo,
kao prilog, pa i one voćne za desert.
Kad radite salate uvijek ubacite onaj sastojak koji jako volite. Od ostalih sastojaka je bitno samo da su kvalitetni, raznih boja i da je podloga zelena. Već smo spominjali oraščiće, a sada izdvajamo one Brazilske kao najhrskavije, a ubaciti uvijek možete i suncokretove li bučine sjemenke.

Utjecaj Italije nam daje inspiraciju da u salatu ubacimo tjesteninu, ali
pogledate li Indijsku hranu tada bi u obzir došao grah, bob, proso ili
ječam.
Formula za zdravu salatu:
70-75% zelenila
10-20% ostalog povrća
5-10% proteina
1-5% masti
Za kraj, salatu možete dodatno “zasladiti” finim preljevom, no ipak i ovdje – probajte odabrati zdrave masnoće.

Preljev za salate
Sastojci:
1 šalica Balsamica, 1 šalica octa od crnog vina, 1/3 šalice senfa, 3 šalice maslinovog ulja, 3 čajne žličice soli, 2 čajne žličice crnog papra, 2 režnja češnjaka, 2 luka, 1/3 šalice peršina, može se dodati i bosiljak, ružmarin i origano
Priprema:
1. Pomješajte dva octa i senf u velikoj posudi i izmiksajte. Zatim dodajte ulje.
2. Ubacite sol i papar.
3. Dodajte luk i češnjak dok se ne samelju.
4. I na kraju preljev začinite peršinom i ostalim eventualnim začinima.
she.hr/ezd



