
Što više začinimo brokulu, s raznim začinima poput gorušice, hrena ili wasabija, učinak brokule će biti veći
Sve je više dokaza da začinjena hrana koja sadrži enzim
mirozinazu (rotkva, kupus, potočarka), u kombinaciji s brokulom,
pojačavaju antikarcinogeni učinak ovog visokovrijednog povrća, piše magazin.net.hr
Što
više začinimo brokulu, s raznim začinima poput gorušice, hrena ili
wasabija, učinak brokule će biti veći. Osim toga, sve je više dokaza da
začinjena hrana koja sadrži enzim mirozinazu (rotkva, kupus, potočarka),
u kombinaciji s brokulom, pojačavaju antikarcinogeni učinak ovog
visokovrijednog povrća.
U velikom broju slučajeva, dugom termičkom obradom u vodi uništimo
korisne sastojke brokule, a dovoljno je samo nekoliko minuta termičke
obrade na laganoj pari da bismo u punom opsegu očuvali njene
visokovrijedne sastojke.
Istraživanje provedeno u časopisu British Journal of Nutrition
je pokazalo da čak i kad je brokula prekuhana, njene pozitivne
zdravstvene učinke uvelike možemo očuvati ukoliko je kombiniramo s
hranom koja sadrži enzim mirozinazu (rotkva, kupus, potočarka). To je
enzim koji je neophodan u sintezi sulforafana, sastojaka iz povrća koji
imaju antikarcinogeni učinak.
Ukoliko je prisutna mirozinaza u hrani, sulforafan se brzo oslobađa i
apsorbira u tankom crijevu, te unutar 30 minuta možemo zabilježiti
njegovu bioaktivnost. Inače, prethodna istraživanja su otkrila da
bakterije crijeva oslobađaju sulforafan u nižim dijelovima
gastrointestinalnog sustava (debelo crijevo), gdje apsorpcija teče puno
sporije nego u tankom crijevu.
Znanstvenici na kraju zaključuju da tek 3 do 5 serviranja brokule na
tjedan osigurava antikarcinogeni učinak. No, ne zaboravite je dodatno
kombinirati s drugim namirnicama kako bi taj učinak bio još veći.
magazin.net.hr/ezd



