
Zašto je dobro piti zeleni čaj? Jedna studija iz
Nizozemske pokazala je povezanost između čestog konzumiranja zelenog
čaja, mršavljenja i smanjenog rizika od srčanog udara, piše magazin.net.hr
Znanstvenici su zaključili da se flavonoidi, nutrijenti sa
antioksidacijskim svojstvima, nalaze u visokoj koncentraciji i u zelenom
i crnom čaju. Sastojak zelenog čaja pod nazivom EGCG, znatno usporava
debljanje koje je povezano sa konzumiranjem masne hrane, tvrde u
studiji.
Pretilim miševima je izdvojeno dodavana ova supstanca te je njihovo
debljanje smanjeno za 45 posto u odnosu na miševe iz kontrolne skupine
koji su jeli istu hranu, ali bez dodatka zelenog čaja. Miševi hranjeni
supstancom iz zelenog čaja sporije su apsorbirali masnoću.
Zeleni čaj je oduvijek bio, a ostaje i danas, najpopularnija vrsta
čaja iz Kine odakle, prema vjerovanju većine povjesničara i botaničara,
potječe biljka čaj. Zeleni je čaj osobito bogat flavonoidima korisnima
za zdravlje, uključujući katehine i njihove derivate.
Flavonoidima pripada čak 6.000 različitih spojeva prisutnih u svim
biljkama. Zaduženi su za boju žutih, crvenih i ljubičastih biljaka.
Flavonoidi su fitonutrijenti i klasificirani su kao biljni pigmenti.
magazin.net.hr/eZd



