
Sedam do deset dana i uživajte u promjenama na svom tijelu
Namirnice koje sadrže jednostavne šećere brzo se
prerade u organizmu. No smeđa je riža složeni ugljikohidrat. Polako se
metabolizira i polako tijelu pruža energiju. Iskušajte njeno djelovanje
kroz desetodnevnu dijetu, piše magazin.net.hr
Dijetu sa smeđom rižom osmislio je utemeljitelj makrobiotike George Ohsawa
i predložio je kao tretman počišćavanja bolesnim osobama te kao
svojevrsnu inicijaciju svijetu makrobiotike. Uz ovakvu dijetu možete
smanjiti količinu masnog tkiva, postaviti ravnotežu vode i natrija u
svom tijelu i ublažiti probavne smetnje.
Smeđa ili integralna riža prehrambeno je mnogo vrednija od bijele riže. Zadržava dio ovojnice i klicu, zbog čega sadrži više hranjivih
tvari. Smeđa riža sadrži 3,5 puta više magnezija, četiri puta više
vitamina B1 i vlakana te pet puta više nikotinske kiseline i 1,6 puta
više folne kiseline nego bijela riža.
Smeđa riža sadrži sve svoje prirodne elemente zajedno s ljuskom,
pa se sporije razgrađuje, dakle idealna je ako izbjegavate nagli
inzulinski skok. S druge strane, bijela riža će zbog nedostatka
ovojnice, gdje se nalaze vlakna i ostali hranjivi nutrijenti, brže ući u
krvotok i uzrokovati veći skok inzulina (visoki glikemijski indeks).
Dokazano je da poboljšava probavu, pomaže u sprječavanju raka debelog crijeva, bolesti srca i šećerne bolesti, povećava energiju (mangan pomaže u proizvodnji energije iz proteina i ugljikohidrata).
Ovaj rudnik vlakana, je idealan za čišćenje organizma od toksina.
Odaberite organsku rižu, temeljito je skuhajte, držite se ove dijete
sedam do deset dana i uživajte u promjenama na svom tijelu! Dozvoljeno je jesti svježe voće, osim banana, povrće osim kukuruza i
gljiva te začinsko bilje (češnjak, čili, đumbir, peršin…). Rižu
možete začiniti malom količinom maslinovog ili lanenog ulja. Najbolje bi
bilo koristiti sirovo povrće ili ono kuhano na pari.
Doručak
– Jedite voće (osim banane) u količini koju želite do ručka. Možete popiti sok od svježe iscijeđenog voća.
Za međuobrok
– Možete pojesti sirove komadiće povrća ili svježe voće. Pijte čaj od limuna s đumbirom.
Ručak i večera
– Povrće kuhano na pari i porcija smeđe riže.
magazin.net.hr/eZd



