Gastro kantun

Simfonija okusa u zagrljaju čokolade

S obzirom da su i čokolada i vino sami po sebi izrazito bogati i kompleksni, njihov zajednički spoj rezultira simfonijom aroma i okusa

U jedinstvenom ambijentu restorana Kaštel koji se nalazi u hotelu Bastion u Zadru, u petak je održana ”Večer čokolade i vina”, a posjetiteljimi su, uz uživanje u posebno pripremljenim jelima, imali priliku upoznati način na koji nastaju čokoladne praline prvog zadarskog čokolatijera, Dubravka Vitlova.

Večer je, nakon čašice aperitiva, otvorilo hladno predjelo, Carpaccio od brancina punjen aromatičnim biljem s Grana Padano sirom, maslinovim uljem i kakao maslacem. Potom smo probali lisnato tijesto punjeno kremom od škampa i kozjeg sira s umakom od čokolade i crnog tartufa, a glavno jelo bio je juneći biftek s baby krumpirom, vlascem i pečenom ciklom s umakom od čokolade (Belcolade) i čilijem.

Uz posebni šarm koji jelima daruje kakao maslac i čokolada, pila su se Galić vina, koja potječu iz ”Zlatne doline” – mlada graševina, chardonay, crno vino, te desertni prošek Bibich ambra. Ova kvalitetna kutjevačka vina predstavio nam je Denis Lukić, voditelj restorana Kaštel u hotelu Bastion.

Čokolada, osim svojih afrodizijačkih svojstava, ima pozitivne učinke na organizam. Čokolada s velikim postotkom kakaa, najbolji je prirodni izvor antioksidanata procijanida, koji spada u grupu polifenola.

Iskoristili smo priliku i zavirili u kuhinju, a tamo nas je dočekao glavni kuhar, Ivan Buovac. ”Sama ideja ove večeri je sljubiti hranu s čokoladom, stoga smo osmislili poseban menu”, kazao nam je. ”Prošli petak održali smo prvu Večer čokolade i vina, a radi velikog interesa smo je odlučili ponoviti. Pošto se bliži Valentinovo, a žene su slabe na čokoladu, činilo nam se prigodno spojiti našu ponudu s vrhunskim proizvodima Dubravka Vitlova. Ljudi jako dobro prihvaćaju ova jela, pa ćemo ih zasigurno uključiti u našu ponudu”.

S obzirom da su i čokolada i vino sami po sebi izrazito bogati i kompleksni, njihov zajednički spoj rezultira simfonijom aroma i okusa.

Zvijezda večeri svakako je bio Dubravko Vitlov, prvi zadarski čokolatijer, koji nam je ispričao kako se u čokoladu zaljubio dok je radio kao kuhar u Kanadi. Prihvaćajući izazov, educirao se u Belgiji, gdje je svladao fiziku i biokemiju čokolade.

Iako nam čokolada na prvi pogled izgleda kao jednostavna delicija, za izradu čokoladnih pralina potrebno je puno ljubavi i pažnje.

Vitlov je za ovu priliku pripremio praline s rumom i lješnacima, demonstrirajući posjetiteljima svaku fazu njihove delikatne izrade. A vino i čokolada su, kako kaže Vitlov, savršena kombinacija.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest