
Poput ostalih citrusa, kumkvati obiluju vitaminom C, karotenima i ostalim antioksidansima
Jeste li ikada na policama vidjeli malo okruglo
voće oblika šljive, ali nešto veće i narančaste boje? To je kumkvat.
Porijeklom je iz Kine, a jedini je citrus koji se ne mora guliti i
zajedno s koricom ima jedinstven okus.
Kumkvat je otkrio britanski botaničar Robert Fortune. Donio ga je Englesku 1846. i opisao kao malu naranču. Za razliku od limuna ili naranče, kora kumkvata je ukusna pa se cijela voćka može u potpunosti iskoristiti, piše Huffington Post. Porijeklom je iz Kine, ali raste i u Kaliforniji i na Floridi te, poput ostalih citrusa, dozrijeva u zimskim mjesecima.
Pri kupnji kumkvata gledajte da plodovi nisu zelene boje jer su tada nezreli, a kora mora biti čvrsta, sjajna i bez tamnih mrljica. Nekad ima naziv fortunella.
Na sobnoj temperaturi možete ih čuvati dva do tri dana,
a u zatvorenoj kutiji u hladnjaku čak do dva tjedna. Okus varira od
gorkastog do slatko-kiselog, a sama korica je jestiva i aromatična
budući da sadrži fina aromatična ulja. Stoga je zaista zgodno da ga
iskoristite u zimskim mjesecima i osladite nepce. Prosječna veličina
jednog ploda je od dva do pet centimetara, a što je zreliji ima slađi
okus.
Poput ostalih citrusa, kumkvati obiluju vitaminom C, karotenima i ostalim antioksidansima,
a lako se jedu te zbog kore pomažu i pri tegobama s probavom. Budući da
se jedu s koricom, obavezno ih prije jela dobro i temeljito operite
mlakom vodom.



