
Konzumacija proizvoda koji sadrže kakao, uključujući
tamnu čokoladu, može sniziti LDL kolesterol i ukupni kolesterol,
objavili su američki znanstvenici. Ključno je samo da uz njega ne
uzimate masnoće i šećere što je slučaj kod konzumiranja nekvalitetnih
slatkiša, piše magazin.net.hr
Kakao je bogat flavanolima, prirodnim kemijskim spojevima, za koje
postoje dokazi koji ukazuju da ti spojevi pozitivno djeluju na koncentraciju masti
(lipida) u krvi: triglicerida, LDL kolesterola (loši kolesterol) i HDL
kolesterola (dobar) kolesterol. Održavanjem normalnih vrijednosti lipida
u krvi sprečavamo razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Odličan učinak crne čokolade i ostalih proizvoda koji sadrže kakao
na vrijednosti kolesterola u krvi, značajniji je kod osoba s većim
rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Znanstvenici napominju da su potrebna daljnja istraživanja s ciljem
utvrđivanja optimalne dnevne doze flavanola, koje bi bile primjenjive za
svaki dan.
magazin.net.hr/eZd



