
Bol u glavi jedna je od najčešćih zdravstvenih tegoba, a pojavu jakih glavobolja može izazvati povećan unos soli
Rezultati zanimljive američke studije ukazuju na činjenicu da
povećan unos soli u organizam može izazvati pojavu jakih
glavobolja. Studija je obradila povezanost pojavnosti i jačine
glavobolja s količinom unosa soli, a upravo smanjenjeunosa
natrija, odnosno soli prehranom nudi novi pristup za sprječavanje
glavobolje u odraslih osoba.
Manje soli – manje glavobolje
Glavobolja je čest zdravstveni problem i među najčešće
prijavljenim poremećajima živčanog sustava koji ima utjecaj na
sve dobne skupine, s većom učestalosti kod žena u usporedbi s
muškarcima. Osobe koje imaju česte glavobolje imaju lošu
kvalitetu života i veći broj dana su odsutne s posla. Smanjen
unos natrija, odnosno soli povezan je saznačajno manjim rizikom
od pojave glavobolja.
Prekomjerna količina soli koju unosimo samostalno ili kroz hranu
uzrokuje zadržavanje vode što ima izravni utjecaj na krvni tlak.
Glavobolja može biti simptom vrlo visokog krvnog tlaka poznatog
kao hipertenzivna kriza.Dostupni podaci upravo podržavaju izravnu
povezanost između krvnog tlaka i pojave glavobolje. Stoga je
razumno zaključiti da prehrambene intervencije za snižavanje
krvnog tlaka kao što su smanjeni unos natrija i DASH
dijeta(“DietaryApproaches to Stop Hypertension” – dijetetski
pristup za zaustavljanje hipertenzije) također mogu smanjiti i
pojavu glavobolje.
Rezultati studije
390 ispitanika nasumično je bilo podijeljeno u dvije skupine, (u
dobi ≥22 godina) sa sistoličkim krvnim tlakom između 120 i 159 mm
Hg i dijastoličkim krvnim tlakom između 80 i 95 mm Hg
(tj.prehipertenzijom ili hipertenzijom I. stupnja). Jedni su
konzumirali DASH prehranu koja obiluje voćem, povrćem, nemasnim
mliječnim proizvodima, cjelovitim žitaricama, manjom količinom
ribe i nemasnim mesom, dok je druga kontrolna skupina konzumirala
uobičajenu zapadnjačku prehranu. Svaki ispitanik je i tijekom tri
razdoblja od 30 dana trebao konzumirati hranu s niskim,
umjerenimilivisokim sadržajem natrija odnosno soli.Najveća
pojavnost glavobolje je bila prijavljena od strane sudionika na
kontrolnoj dijeti s visokim udjelom natrija, a najniža od strane
sudionika na DASH dijeti s niskim udjelom natrija.
Glavobolja je nažalost postala dio svakodnevnice i često je
razlog depresivnog stanja i bezvoljnosti, dok ju najčešće
uzrokuje stres nastao nepravilnom prehranom i načinom života.
Stogaće uravnotežena prehrana s namirnicama koje imaju smanjen
udio soli smanjiti i pojavnost glavobolja te na taj način
omogućitida budemo sretniji.



