Krumpir je zdrava namirnica koja se dobro slaže s mnogim jelima, a ako nemate novih ideja što staviti u omiljeni pire, pročitajte ove recepte
Ukusni pire krumpir podrazumijeva malo maslaca i mlijeka, a ako mu
dodate neke začine ili primjerice pečenu bundevu, dobit ćete nove okuse i
promijeniti rutinu. Pročitajte prijedloge s Huffington Posta.
1. Češnjak i začini
U pire stavite malo toplog mlijeka, maslaca, sitno sjeckanog češnjaka te
po jednu žlicu timijana i peršina. Mlijeko i maslac trebaju biti na
sobnoj temperaturi prije stavljanja u krumpir.
2. Hren
Pire krumpir možete napraviti i s naribanim hrenom. Tome dodajte malo
mlijeka, maslaca i maslinova ulja, a začinite solju i paprom.
3. Brokula
Zdrava namirnica koja će pireu dati i malo drukčiju boju. Kuhanu i
usitnjenu brokulu ubacite u krumpir zajedno s malo soli, papra, mlijeka i
sirom fontina koji se lako reže.
4. Luk
Dok se krumpir kuha, luk nasjeckajte i prepržite na maslacu dvadesetak
minuta. Kad napravite pire s dodacima poput papra, soli i malo maslaca,
preko prelijte umak od luka.
5. Cvjetača
Nakon što skuhate cvjetaču, u blender ubacite narezani češnjak, malo
cheddara, mlijeka, maslaca i dobro promiješajte. Zatim ubacite u krumpir
i napravite pire.
6. Slanina
Složite pire krumpir po svojoj želji, a slaninu narežite na trakice i
prepržite na tavici pa stavite preko krumpira. U pire možete ubaciti
malo soli, papra i mlijeka, a u kombinaciji sa slaninom bit će ukusniji
ako ga ne pretvorite u kremastu smjesu, već ostavite koji komadić.
7. Kadulja
Krumpir skuhajte i stavite u zdjelu. Maslac otopite na tavici dok ne
dobije tamniju boju. Maknite s vatre i umiješajte jednu žlicu sjeckane
kadulje pa sve stavite na krumpir i napravite pire. Sol i papar dodajte
po želji.
8. Bundeva
Očišćenu i narezanu bundevu posolite i malo nauljite pa pecite 25 minuta
u pećnici. Kad je gotova, miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Maslac zagrijte na tavi dok se ne rastopi pa ga zajedno s bundevom i
sitno sjeckanim češnjakom umiješajte u krumpir.
9. Parmezan
Parmezan će pire krumpiru dati jedinstven okus, a priprema je vrlo jednostavna.
Jedino na što morate paziti je to da električnom miješalicom krumpir s
mlijekom i maslacem dobro izmiješate dok ne postane sasvim kremast, a
zatim dodate parmezan i još jednom sve dobro promiješate.
10. Vlasac
Sačuvajte jednu čašu vode
u kojoj se krumpir kuhao. Kuhani krumpir ubacite u lonac s vodom od
kuhanja pa dodajte malo mlijeka, slatkog vrhnja, maslaca i sitno
nasjeckanog vlasca pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku
smjesu.



