i to je moguće

Kako mršaviti s obilnim doručkom?

Thinkstock

Unos najviše kalorija dopodne ima vrlo povoljan utjecaj na gubitak kilograma

Najzapaženiji su bili rezultati istraživanja o doručku koje je
provela doktorica Daniela Jakubowicz, šefica klinike u bolnici
Caracas u Venezueli. Ona je provela istraživanje koje je trajalo
osam mjeseci i obuhvatilo ukupno 94 pretile žene koje su bile
fizički neaktivne, a svako jutro tijekom istraživanja konzumirale
su obilan doručak.

Niskokalorični vs. visokokalorični doručak

U svrhu istraživanja jedna skupina žena dobivala je
niskokalorični doručak koji je imao 290 kalorija od ukupnih 1080
kalorija koje su unosile dnevno. Druga skupina žena dobivala je
obilniji doručak kojim su unosile čak 610 kalorija od ukupno 1240
kalorija dnevno. Takvu dijetu nazvala je “dijetom s obilnim
doručkom” (eng. Big Breakfast Diet). Logično je bilo za
pretpostavit da će brže mršaviti žene koje su za doručak unosile
manje kalorija, ali rezultati su pokazali da to nije sasvim
točno.

Ovo je istraživanje predstavljalo izazov i u znanstvenom smislu
budući da je trebalo naći odgovarajuće objašnjenje kako unos
nisko, odnosno visoko-ugljikohidratnog doručka utječe na tjelesnu
težinu.

Rušenje društvenih dogmi

Nakon osam mjeseci strogog prehrambenog režima došlo je vrijeme
za analizu rezultata. Istraživanje je pokazalo da je skupina žena
s obilnim doručkom izgubila 21 posto tjelesne težine, dok je
skupina žena na niskokaloričnom doručku izgubila svega 4,5 posto
tjelesne težine. Upravo zbog ovih neočekivanih rezultata,
istraživanje je pobudilo golemi interes stručne javnosti. Naime,
dobiveni rezultati ruše čvrsto ukorijenjene društvene dogme, a
najviše pogađaju poslovne ljude koji se često znoje u saunama i
hvale kako preskaču doručak jer nemaju vremena.

Kako je to moguće?

Skupina žena na obilnom doručku nastavila je gubiti tjelesnu
masu, dok je skupina na niskokaloričnom nakon 4 mjeseca počela
vraćati težinu.

Ono što je najviše zbunjivalo stručnjake jest činjenica da su
rezultati prva četiri mjeseca bili podjednaki u obje skupine, a
razlika je nastupila tek u dugom roku. Što se dogodilo?
Profesorica Jakubowitcz, po struci endokrinolog, našla je
zanimljivo i logično objašnjenje ovog fenomena. Na godišnjem
kongresu u San Francisku prikazala je dva dijagrama o hormonalnim
zbivanjima; jedan kod obilnog, a drugi kod siromašnog doručka.

Utjecaj obilnog doručka na naše tijelo

Tijelo se ujutro budi i traži energiju za pokretanje svih
tjelesnih funkcija. Unosom obilnog doručka mozak dobiva signale
da je opskrba energijom O.K. Na taj se način održava optimalna
razina energije i ne dolazi do lučenja hormona “uzbunjivanja”.
Razina serotonina, koji je važan u procesu prijenosa impulsa
između živčanih stanica je normalna pa su i odgovarajuće tjelesne
funkcije u granicama normale. Ukratko rečeno: tijelo se budi i
mozak kao svojevrsna centrala ima na raspolaganju sve resurse
potrebne za funkcioniranje.

Izvor: zdravakrava

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest