Istraživanje kaže...

Što bolje čuva kosti – mlijeko, jogurt ili vrhnje?

Osim mliječnih proizvoda, namirnice bogate kalcijem su sjemenke sezama, sjemenke amaranta, soja, zeleno povrće, orašasti plodovi i riba. Volite li ipak najviše mlijeko i njegove prerađevine informirajte se koje od njih doista čuvaju kosti, piše magazin.hr

Znanstvenici s Institute for Aging Researcha (IFAR) te Harvard Medical Schoola (HMS) proveli su istraživanje o stvarnom utjecaju konzumacije pojedinih mliječnih proizvoda na gustoću kosti muškaraca i žena srednje životne dobi.

Istraživanje se temeljilo na podacima ispunjenih upitnika o učestalosti konzumacije hrane 3.126 ispitanika koji su sudjelovali u Framingham Offspring studiji. Autori studije zaključili su da je konzumacija mlijeka i jogurta, 2.5 do 3 serviranja/dnevno, povezano s boljom gustoćom kosti i to prvenstveno kuka, ali ne i same kralježnice. S druge strane konzumacija vrhnja, koji je bogatiji mastima i šećerom, povezana je s nižom razinom gustoće kosti.

Autori su istaknuli da je povezanost unosa sira i gustoće kostiju tek potrebno istražiti. Rezultati navedenog istraživanja objavljeni su u časopisu Archives of Osteoporosis.

magazin.hr/eZd

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest