Mirodije nadohvat ruke

Kako uspješno uzgajati začine?

Ako planirate zasaditi začine,
misao vodilja neka bude ‘manje je više’. Jer ako krenete odjednom s puno
vrsta začina, što zvuči i izgleda jako zabavno, završit ćete s ogromnim
količinama začina koje nećete moći potrošiti.

Imajte na umu da začine treba stalno trgati ili rezati čime se potiče
njihov bujniji rast i jačanje. Za početak izaberite tri do pet začina
koje najčešće koristite dok kuhate, po jedna biljka od svakog začina bit
će dovoljna, savjetuje autorica bloga Moj balkon, Željka Kolak.

Začini su totalni ovisnici o svjetlu i većina ih ne može rasti bez istog, a to su u prvom redu bosiljak, peršin, ružmarin, mažuran, origano, korijandar, kadulja, kopar, estragon, koromač, timijan, majčina dušica… Orijentacija balkona, terase ili prozora trebala bi biti južna ili jugozapadna.

Začini koje možete uzgojiti na balkonu/terasi/prozoru s istočnom, zapadnom ili sjeverozapadnom orijentacijom,
s time da je potonja u biti zapadno-sjeverna, su vlasac, matičnjak
(melisa), metvica (menta, nana), ruta, angelika… Posljednja dva nećete
koristiti za kuhanje, oni su za ljubitelje travarica!

Dolaskom ljetnih dana, sunce zna biti prejako za osjetljivije začine,
pogotovo ako ih uzgajate na prozoru (efekt staklenika). Tada će ih biti
potrebno malo zasjeniti, odnosno odmaknuti od prozora.

Jedan klasičan balkonski sandučić dužine 60 cm posadite najviše tri vrste začina
ostavljajući razmak između biljaka. Možete kombinirati dva začina koja
rastu uspravno s jednim puzajućim, npr. bosiljak, timijan i origano s
time da bosiljak stavite u sredinu jer je najviši, a origano s vremena
na vrijeme malo ukrotite. Tako će vam sandučić izgledati dinamično, a
ravnoteža sandučića će biti zadovoljena, jer se začini razlikuju po
visini i načinu rasta, teksturi i boji lista, i mirisu.

Za pojedinačan uzgoj začina izaberite tegle ne manje od 10 centimetara u promjeru
jer će vrlo brzo zapuniti posudu koja će im postati pretijesna. Za
začine koji razvijaju jak korijen, kao peršin, celer ili koromač,
predvidite nešto dublju i veću teglu, na primjer promjera 15
centimetara. Ako se odlučite saditi mentu nemojte ju saditi u
kombinaciji s drugim začinima jer će ih brzo nadvladati; menta se širi
podzemnim ili nadzemnim izdancima i dosta je invazivna.

Oni koji su se okušali u uzgoju bosiljka znaju da ponekad lišće i
stabljika crne i propadaju ‘bez razloga’, a biljka ima dovoljno svjetla i
redovito je zalijevana. Pri sadnji začina potrebno je napraviti drenažu.
Za to vam mogu poslužiti kamenčići koje uporno skupljate po plaži i
pitate se kud s njima, obični šljunak ili glinopor koji možete kupiti u
vrtnim centrima.

Više o biljkama na balkonu i izvan njega, terasama, malim gradskim
vrtovima, o svemu onome mogućem i nemogućem na balkonu i oko njega
možete pronaći na blogu Moj balkon.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest