
Dok primjerice Rusi u smrznutom sladoledu uživaju i zimi jer vjeruju kako ih on može ugrijati, na našim se prostorima u hladno doba godine prave sladoledi s kremastim punjenjem, šlagom i čokoladnim dodacima, u kojima za tmurnih dana ponekad tražimo utjehu. Klasični zimski sladoled sastoji se od ohlađene kreme koja se poslužuje u manjem kornetu s čokoladnim preljevom.
Kremu je moguće napraviti od bjelanjaka poput šauma za šampite na način da se rastopljeni šećer uz dodatak želatine za čvrstoću pažljivo sjedini s tučenim bjelanjcima.
Dugi način uključuje izradu biskvita koji se natrga na komadiće, a zatim se komadići preliju kremom i dobivenom se smjesom pune korneti.
Za ukusan zimski sladoled kornete je moguće napuniti različitim prokušanim kremama koje se koriste pri izradi najdražih torti.
Zimski sladoled okusa malage
Sastojci za 6 osoba:
6 korneta
100 g grožđica
90 ml ruma
250 ml punomasnog mlijeka
4 žumanjka
100 g šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
2 dl vrhnja za šlag
Čokolada za kuhanje za preljev
Priprema:
Grožđice preliti rumom i ostaviti ih barem 1 sat da se namaču.
Mlijeko zagrijati na vatri sve do trenutka vrenja. U međuvremenu umutiti žumanjke sa šećerom i ekstraktom vanilije, sve dok smjesa ne posvijetli i ne dobije ujednačenu boju. U umućene žumanjke dodati mlijeko i sve dobro promiješati.
Dobivenu smjesu zatim kuhati na pari uz neprestano miješanje 8 do 10 minuta. Paziti da temperatura smjese ne prijeđe 75 stupnjeva.
Smjesu ohladiti i staviti u hladnjak na 30 minuta. U međuvremenu umutiti šlag od slatkog vrhnja. Sjediniti smjesu sa šlagom i dodati grožđice.
Kornete puniti s kremom i preliti preljevom od otopljene čokolade te staviti u hladnjak na hlađenje.
gastro.hr



