Za sladoled možemo reći da je uvijek u sezoni

Napravite zimski sladoled

Dok primjerice Rusi u smrznutom sladoledu uživaju i zimi jer vjeruju kako ih on može ugrijati, na našim se prostorima u hladno doba godine prave sladoledi s kremastim punjenjem, šlagom i čokoladnim dodacima, u kojima za tmurnih dana ponekad tražimo utjehu. Klasični zimski sladoled sastoji se od ohlađene kreme koja se poslužuje u manjem kornetu s čokoladnim preljevom.

Kremu je moguće napraviti od bjelanjaka poput šauma za šampite na način da se rastopljeni šećer uz dodatak želatine za čvrstoću pažljivo sjedini s tučenim bjelanjcima.

Dugi način uključuje izradu biskvita koji se natrga na komadiće, a zatim se komadići preliju kremom i dobivenom se smjesom pune korneti.

Za ukusan zimski sladoled kornete je moguće napuniti različitim prokušanim kremama koje se koriste pri izradi najdražih torti.

Zimski sladoled okusa malage

Sastojci za 6 osoba:

6 korneta
100 g grožđica
90 ml ruma
250 ml punomasnog mlijeka
4 žumanjka
100 g šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
2 dl vrhnja za šlag
Čokolada za kuhanje za preljev

Priprema:

Grožđice preliti rumom i ostaviti ih barem 1 sat da se namaču.
Mlijeko zagrijati na vatri sve do trenutka vrenja. U međuvremenu umutiti žumanjke sa šećerom i ekstraktom vanilije, sve dok smjesa ne posvijetli i ne dobije ujednačenu boju. U umućene žumanjke dodati mlijeko i sve dobro promiješati.

Dobivenu smjesu zatim kuhati na pari uz neprestano miješanje 8 do 10 minuta. Paziti da temperatura smjese ne prijeđe 75 stupnjeva.
Smjesu ohladiti i staviti u hladnjak na 30 minuta. U međuvremenu umutiti šlag od slatkog vrhnja. Sjediniti smjesu sa šlagom i dodati grožđice.

Kornete puniti s kremom i preliti preljevom od otopljene čokolade te staviti u hladnjak na hlađenje.

gastro.hr

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest