
Vino dolazi s Neba, rađa se iz Zemlje i živi od Ljubavi koju mu dajemo... (Gino i Jadranka)
Kako smo već pisali, WOW-ice (skraćeno od Women On Wine) proteklog su vikenda, 8. veljače, bile u središtu pozornosti. Bio je to veliki dan za zadarske ljubiteljice fine kapljice jer te večeri službeno osnovana i pokrenuta zadarska WOW podružnica.
U svečanom ambijentu restorana Kornat, dopredsjednica Marija Vukelić je mnoštvu okupljenih Zadranki predstavila i približila sve aktivnosti, ciljeve i misiju Udruge.

“Cilj nam je da se širimo, da nam se što više žena s vinske scene i iz vinskog svijeta aktivno pridruže. Krenuli smo sa Zagrebom, sada smo u Zadru, i tu nećemo stati. Znamo da ima jako puno žena kojima je svakodnevica na razno razne načine povezana s vinom ( vinarke, vinogradarke, enologinje, sommelierke, žene koje vode restorane, pišu o vinu, žene koje imaju vinoteke, wine barove) i smatramo da se razmjenom iskustava, znanja i ljubavi spram vina možemo samo dalje učiti i usavršavati – te u svakom slučaju međusobno prosperirati. Na kraju krajeva, u cijeloj toj priči dolaze i razni oblici druženja (vinske večeri, radionice, posjete renomiranim zadarskim vinarima ili vinskim podrumima) što je vjerujem možda i najdraži dio svake WOW-ice.”
Svečanu osnivačku večeru organizirala je voditeljica Restorana Kornat, Sandra Petričić, uz pomoć voditeljica zadarske podružnice WOW-a, proizvođačica nagrađivanog vina “Tvoja krv i moja” te dramska producentica u zadarskom kazalištu, Jadranka Svaguša.
Iako je sama večera u 5 pomno odabranih sljedova bilo savršenstvo okusa i mirisa, glavne zvijezde bila su – vina!

Niz je započeo roseom Geržinić, nastavio se premijerom Jokićevog pošipa, potom skoro najviše iščekivanim G&J vinom, kupažom crnih sorti grožđa cabernet sauvignona i merlota naziva Tvoja krv i moja; uslijedio je povratak na bijelo vino i Graševinu Premium od Antunovića i večera je zaključena Jokićevim Muškatom i premijerno – hvarskim Molom.
Tvoja krv i moja 2011., vrhunsko je suho crno vino proizvedeno klasičnom metodom od sorti grožđa cabernet sauvignon i merlot u jednakom omjeru, odnjegovano u novim barrique bačvama, te sadrži 14,8% vol. alkohola. Kontroliranog je zemljopisnog podrijetla (Benkovačko-stankovačko vinogorje, područje Nadin) iz ekoloških vinograda.
Koliko je zapravo vrhunsko potvrđuju i nagrade struke kojih su Gino & Jadranka ponosni vlasnici:
– Sabatina 2010., Velika Zlatna medalja za kvalitetu proizvoda-cabernet sauvignon+ merlot 2009.
– Sabatina 2010., Velika Zlatna medalja za kvalitetu proizvoda-merlot 2009.
– Sabatina 2011., Zlatna diploma za kvalitetu otvorenog vina-cabernet sauvignon 2010.
– IV. degustacija mladih vina i maslinovih ulja, Nadin 2012; Srebrna medalja u kategoriji crnih vina-cabernet sauvignon 2012.
Zaintrigirala nas je ova zaista romantična priča Jadranke Svaguše i njenog supruga Gina Matulića, iz čije se zajedničke ljubavi spram vina rodila kapljica poetskog naziva “Tvoja krv i moja”.
Iza svakoga uspješnog muškarca stoji žena, poznata je izreka. Što se tiče vina, uvijek je prisutna određena ženska priča, vjerovali ili ne, rekla nam je prilikom upoznavanja Jadranka Svaguša.

“U našem slučaju i našoj proizvodnji, priča je u potpunosti krenula od oboje. On radi vani, ja ovdje, i iako stalno putujemo jedan kod drugoga, bez obzira mi stalno radimo sve zajedno: od berbe, vinifikacije, školovanja vina pa do marketinga.”
Njihovo vino simboličnog naziva “Tvoja krv i moja”samo to i potvrđuje. “Vino je cijelo osmišljeno u nekakvom crno-bijelom svijetu, muško ženskog principa i savršenim ga čini nadopunjavanje njega i mene – njegove krvi i moje”; kaže nam Jadranka.”Uvijek su G&J bili i uvijek će biti zajedno; snažan naziv za jedno snažno vino!”
Vino je sazdano od kupaže – 50 posto cabernet sauvignona i 50 posto merlota što su francuske loze. To je jedna klasična bordoška kupaža kakva se njeguje i radi u Bordeauxu, objasnila nam je. “S obzirom da smo zajedno živjeli u Francuskoj, tamo se zaljubili u vina i polako krenuli s tom idejom o vinima, prvo što smo pomislili bilo je – napraviti inačicu francuskog Bordeaux-a, od francuske loze, ali s hrvatskog terena.”

U početku je bilo zaista teško, kaže ona. Mnogi vinari, znalci i profesionalci u ovom poslu pokušali su ih obeshrabriti riječima “pa vi niste dorasli tome, preveliki je to zalogaj za vas, nemate svoj vinograd, podrum, … pa kako vi to mislite?!”
Međutim, želja Jadranke i Gina bila je presnažna kao i ljubav i vjera u ono što čine. Ništa ih na njihovom putu nije moglo pokolebati. “Mislim da smo zato i uspjeli jer smo vjerovali da se sve može, samo treba ljubavi i vjere u ono što želiš, bez obzira što drugi mislili”, kaže Jadranka Svaguša s ponosnim sjajem u očima, a vjerujemo i ponosnim srcem.
Dugi niz godina Jadranka i Gino bili su kolekcionari vrhunskih francuskih vina. I danas im se dive i sakupljaju ih tako da kod kuće posjeduju jednu pozamašnu kolekciju na kojoj bi im mnogi zavidjeli. Njihova je priča zapravo i krenula od toga – od razgovora, komentiranja i doživljavanja vina. Upravo iz njihovog velikog poznavanja francuskih vina, krenuli su pričati i razmišljati kako bi bilo da jednom i oni postanu dio same priče?!

“Ideja i želja bila nam je – spojiti francuske sorte s hrvatskim (točnije nadinskim) terenom. Poznato je da su na području Nadina već ’70-ih godina Francuzi sadili svoje loze i nisu bez razloga to činili. Naime, teren je vrlo zanimljiv, daje izuzetne rezultate tako da je posve logično da je i naše vino koje je kupaža dalo jako dobar rezultat. Jedina stvar koja se može primijetiti kada se kuša naše vino je da su alkoholi malo izraženiji, ali to je zbog klime i terena. Nalazimo se u uglavnom sunčanoj Dalmaciji mediteranske klime i grožđe daje malo veće šećere što znači automatski veće alkohole. Ali, ako se vino dugo školuje, odnosno njeguje u podrumu i čuva u drvenom barriqueu ili tanku, ono se s vremenom smekša i postane pitkijim i mekše …”, objašnjava nam Jadranka.
G&J vino “Tvoja krv i moja” samo je jedno od vrhunskog niza finih kapljica hrvatskih vinara. Hrvatska ima jako dobrih vina i iz godine u godinu sve ih je više, i na ovom području i u cijeloj Hrvatskoj.

“Penjemo se na ljestvici što mi je izuzetno drago. Hrvatska je mala zemlja, ali prevelikog potencijala. Ne bih se sramila reći da idemo uz bok nekih svjetskih vinskih trendova, a apsolutno to dokazuju i mnogobrojne medalje hrvatskih vinara. Sve se više traži hrvatsko vino, naročito autohtone sorte u kojima i struka vidi najviše potencijala. Jedan od načina za održavanje i uspjeh autohtonog vinarstva svakako je i spajanje s gastronomijom i etnoturizmom, koji postaju sve popularniji. Stoga smo i mi tu, zadarske WOW-ice, koje će kroz Udrugu svakako pridonijeti poticanju i širenju kulture uživanja i štovanja dobrog vina među Zadrankama i Zadranima”, rekla nam je za kraj Jadranka Svaguša.



