
Blitva je jednostavna za pripremu, kratko se kuha i iznimno je hranjiva, no najčešće je koristimo samo kao prilog. Ona se, pak, odlično nadopunjuje s raznim vrstama povrća, mesa i žitarica u glavim jelima, a kao tajni sastojak u omletu čini savršen doručak
Pileći ražnjići na blitvi
Za 4 osobe:
drveni štapići
500 g piletine, narezane na komadiće
1 kg korijena celera
2 žlice meda
5 žlica sojina umaka
ulje za prženje
Operite
celer i narežite ga na komadiće veličine dva do tri centimetra.
Nanižite ga na drvene štapiće naizmjenično s piletinom. Zagrijte sojin
umak, umiješajte med pa u toj smjesi marinirajte ražnjiće oko dva sata.
Na kraju ih pržite na vrućem ulju sve dok ne postanu hrskavi.
Priprema blitve:
250 g blitve
100 ml temeljca
2 žlice ulja
hladna voda
Blitvu
stavite na tavu s malo vrućeg ulja, dodajte temeljac i kuhajte je dok
ne omekša. Ocijedite je, ohladite pod hladnom vodom i poslužite s
ražnjićima.
Složenac s blitvom
tijesto za 6 osoba:
250 g oštrog brašna
125 g maslaca
1 žličica soli
1 žumance
1 žlica vode
Za nadjev:
500 g blitve
3 jaja
50 ml vrhnja za kuhanje
100 g naribanog parmezana
Umijesite
prhko tijesto, oblikujte ga u štruce, zamotajte u foliju i ostavite da
odstoji u hladnjaku dva sata. Zamutite vrhnje, jaja i parmezan. Operite
blitvu, narežite je nasitno i umiješajte u smjesu s jajima. Šest malih
kalupa za pečenje premažite maslacem, obložite tijestom i dodajte smjesu
od blitve i jaja. Smjesu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta
na 175 ˚C. Pri kraju pečenja pospite preostalim parmezanom. Poslužite
sa salatom po izboru.
Omlet punjen blitvom
Za nadjev:
2 crvena luka
4 žlice narezane blitve
malo maslaca
Za 2 omleta:
6 jaja
sol i papar
šaka peršina
Na
tavi zagrijte maslac i popržite nasitno nasjeckan luk i blitvu.
Ostavite ih na toplome mjestu. Jaja razmutite vilicom pa posolite i
popaprite po želji. Peršin operite i nasitno nasjeckajte te ga
pomiješajte s jajima. Ponovno zagrijte maslac na tavi i specite omlet,
tri minute sa svake strane. Na kraju ga nadjenite pripremljenom blitvom i
preklopite.
Tekst:Sensa.hr



