
Tajne dobre organizacije: Slavni chef zna kako bi bez dobrog plana u kuhinji zavladao kaos, a s njegovim se taktikama slažu znanstvenici i poslovni savjetnici
Ako precizno odmjerite zalihe soli i mljevenog papra, pustite da
maslac omekša do savršene teksture te stvari postavite na mjesto tako da
ulje, vino i začine možete pronaći žmireći, znate tajnu uspjeha
vrhunskoga kuhara, tvrdi chef Anthony Bourdain.
Mnogi poslovni savjetnici slažu se sa slavnim kuharom te kažu kako to vrijedi u svakoj profesiji.
–
Vrlo je korisno imati planove ‘na papiru’, u bilježnici ili na nekom od
elektroničkih uređaja – kaže Mirta Fraisman Čobanov, direktorica Partus
centra za edukaciju i savjetovanje.
Kratkim svakodnevnim
planiranjem možemo povećati svoju učinkovitost za čak 22,8 posto,
odnosno uštedjeti petinu radnog vremena, pokazalo je istraživanje
Sveučilišta Harvard koje je vodila profesorica Francesca Gino. A kako
biste lakše vodili evidenciju obveza, poslužite se tehnologijom.
–
Postoji niz aplikacija i servisa koji u tome mogu pomoći (npr. Google
kalendar, Business Calendar za Android uređaje). Za one koji preferiraju
papir i olovku, tu su dobri stari ukoričeni planeri – kaže Čobanov i
dodaje:
– Ponedjeljak ujutro idealan je za provjeru tjednog
plana, a svaki dan prije nego što počnete raditi, vizualizirajte
najvažnije zadatke. Tako se mozak priprema za ono što treba učiniti i
puno je veća vjerojatnost da ćete to ostvariti – zaključuje.
Prvo popis
Početak
svakog radnog dana posvetiti organiziranju radnog vremena i zadatke
poredajte po važnosti, kaže Ana Vuger, PR iz agenicije Dekra.
Red za e-poštu
Nakon popisa najvažnijih zadataka, posvetite se čitanju e-mailova i poruka. Odmah odgovorite na najvažnije.
Bez pogreške
Zadatke počnite rješavati jedan po jedan jer tako smanjujete mogućnost pogreške, napominje Vuger.



