
Zadarske kuhare zavela je smokva. A ni mi nismo ostali ravnodušni (ni gladni) u restoranu Pet bunara gdje je danas održana manifestacija Gastro smokva, u sklopu sedmog ”Festivala smokava” u Zadru.
Glavni krivac i ove je godine Sandra Babac Damjanić, koja je sa svojom Šinjorinom smokvom dala značaj kraljevskom voću koje smo danas imali prilike probati u slatkim i slanim jelima.
Cilj festivala je vratiti smokvu na zasluženo mjesto, probuditi svijest ljudi o njezinoj vrijednosti i potaknuti ugostitelje na uključivanje smokve u gastro-ponudu. Zamišljeno – učinjeno!
Uz kuhara Maria Arbanasa i voditelja restorana Pet bunara Vladu Babca sve je proteklo u čast veličanstvene smokve, pripremljena su jela za degustaciju, a uključili su se i ostali kuhari zadarskih ugostiteljskih objekata – “Na po ure”, ”Kornat”, “Hotel Mediteran”, “Foša” i gelatteria Eva (sladoled od smokve je nešto divno!) Mario Arbanas po prvi put je pripremio mignone od palente i tartufa, skutu s marcipanom i smokvom, a degustaciju je zaključila i torta “Šinjorina smokva”.

Probali smo dimljenu tunu i smokve, krostatu sa suhim smokvama i prošekom, lungić punjen suhim smokvama, pileće medaljone i smokve, carpaccio od škampa i smokve… posebno su zanimljivi bili zalogaji guščje jetre s kremom od smokava.

”Festival smokava” i ove godine došli su podržati predstavnici iz Grada Zadra iz Zadarske županije, a novopečeni ”gastro-bloger” portala punkufer.hr Domagoj Jakopović Ribafish oduševljen je manifestacijom, te je angažirao kuhara Maria Arbanasa da provjeri idu li smokve i sa ćevapima!



