Zaboravljena žitarica koja je ukusna, a povoljna

Ječam sadržava sastojke koji stimuliraju mozak da započne s otpuštanjem
tzv. hormona sreće. Ta se aktivnost događa vrlo brzo i zato je ječam
idealan za brzo popravljanje raspoloženja.

Osim što je onda zapravo idealna namirnica za ove kišne dane, ječam je izuzetno zdrav,
a povoljan. Mnogi će reći da kada se radi o žitaricama, ječam je na
prvom mjestu po pitanju zdrave prehrane. Povijest ove žitarice seže
daleko u Etiopiju i Jugoistočnu Aziju, jer je procijenjeno da se ondje
pripremala prije 10.000 godina.

Navodno su je zbog blagotvorna djelovanja na organizam jeli i rimski
gladijatori koje su zvali hordearii – oni koji jedu ječam. U Kini je pak
bio simbol muške zrelosti.

Jedan od glavnih razloga što je ječam izuzetno zdrava namirnica jest to što sadrži i topiva i netopiva vlakna,
a ova prva su važna za smanjivanje kolesterola u krvi, što znači da
umanjuju rizik od srčanih bolesti. Zbog vlakana, ječam pospješuje
probavu i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.

Pola šalice kuhanog ječma ima tek 97 kcal, a bogat je i
kalijem, fosforom, magnezijem, željezom, manganom, cinkom ili selenom.
Poput većine ostalih žitarica, sadrži velike količine vitamina skupine B
i manje količine ostalih vitamina kao što su A, E i K.

Ječam možete kombinirati u mnogim jelima i s mnogim namirnicama.
Najpoznatiji je u grahu, ali odličan je i s bilo kojom drugom vrstom
povrća poput poriluka s malo pancete ili mesom poput piletine. U zimskim
mjesecima, kada su češće upale grla i sluznice, dobro će vam doći juha
od neoljuštenog ječma odnosno sluz koja se stvara kod kuhanja. Osim kao
cjelovitu žitaricu, možete ga jesti za doručak kao pahuljice.

Također, možete probati recept za brzo varivo s više vrsta žitarica kada ste u žurbi.

Jedna druga pak ideja podsjeća na rižoto s gljivama, ali glavni je sastojak ječam.

Sastojci:
5 šalica pilećeg temeljca
1 žlica maslaca
1 glavica luka, nasjeckanog
1 šalica ječma
3/4 žličice sušene majčine dušice
1 lovorov list
1 žlica maslinova ulja
pola kilograma narezanih gljiva
2 češnja češnjaka, nasjeckanog
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

Priprema:
Pileći temeljac zakipite u loncu. U tavi otopite maslac pa dodajte luk i
pirjajte oko pet minuta. Dodajte ječam, timijan, lovorov list i dvije
šalice vruće juhe. Pirjajte oko 10 minuta pa ulijte preostalu juhu i
kuhajte oko 50 minuta. Povremeno promiješajte. Gljive pripremite posebno
s češnjakom i uljem na tavi pred kraj jer su one jako brzo gotove.
Poslužite zajedno.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest