
OMEGA-3 masne kiseline pripadaju grupi esencijalnih, polinezasićenih
masnih kiselina. Pojam “esencijalne” znači da ih tijelo ne može samo
proizvesti, nego se moraju unositi hranom.
Prirodni izvor omega-3 masnih
kiselina je riba, a među najbogatijima su losos, tuna, haringa i
pastrva. Zbog velika značenja omega-3 masnih kiselina u očuvanju
zdravlja, preporučuju se najmanje dva riblja obroka tjedno. No, neki
ljudi ne vole ili ne podnose ribu, a često treba znatno više vremena za
pripremu takvih jela ili namirnice nisu dostupne.
Značenje i vrijednost omega-3 masnih kiselina prvotno su zapaženi
promatranjem stanovništva na Grenlandu. Iako prehrana Eskima i ostalog
lokalnog stanovništva nije optimalna (jednolična je i sadrži puno
masnoća), njihov krvotok do duboke starosti ostaje zdrav i sposoban za
podnošenje napora. Razlog tome je što se velik dio njihove prehrane
sastoji od ribe iz hladnih voda, osobito bogate omega-3 masnim
kiselinama, koje povoljno utječu na zdravlje srca i krvnih žila.
Osobe koje unose veće količine omega-3 masnih kiselina mogu imati
manji rizik za razvoj bolesti zubnog mesa, pokazalo je istraživanje
provedeno u Harvardu. Akumulacija bakterija u ustima može dovesti do
kronične upale koja uzrokuje gubitak koštane mase i zuba, upozoravaju
znanstvenici. Po novim nalazima prikupljenima uz sudjelovanje 9000
ispitanika, upravo omega-3 masne kiseline mogu reducirati ove upalne
procese. Nakon što su u obzir uzeli poznate faktore rizika, znanstvenici
su izračunali kako je češća konzumacija omega-3 masnih kiselina,
primjerice iz ribe, povezana s 22 posto manjim rizikom za bolesti zubnog
mesa. Rezultate istraživanja je objavio Journal of the American
Dietetic Association.
Izvor: Fit-team



