
Jede se na 100 načina
Zob i njezine izvedenice poput kaše i pahuljica
iznimno su zdrava, ali i vrlo povoljna hrana.
Ako mislite da se zobena
kaša jede samo za doručak, varate se. Ona se može miješati s gotovo svim
jelima, kao prilog, dodatak varivu ili salati, uz jaja ili pak razne
slatke verzije. Može biti i osnova zdravih deserta, poput kolačića, piše
Huffington Post.
Snižava kolesterol
Bogata zdravim vlaknima, zobena kaša ima svojstvo
vezivanja masnoća za sebe te tako snižava razine lošeg kolesterola u
krvi. Na taj način i štiti zdravlje srce te krvnih žila i smanjuje rizik
od nastanka srčanog te moždanog udara.
Saveznik u mršavljenju
Vlakna koja sadrži zobena kaša djeluju tako da
povećavaju volumen pojedene količine u našem probavnom sustavu, zbog
čega ćete nakon zobene kaše biti dulje vremena siti. Osim toga,
zahvaljujući vlaknima stimulira probavu i pokretač je metabolizma, pa je
idealna hrana za sve one koji žele smršaviti.
Snižava tlak
Od svih jela kojima možete ustabiliti svoj tlak,
zobena je kaša jedna od najmoćnijih namirnica. Djelotvorni sastojak
zobene kaše je lignan, biljno vlakno, a studije pokazuju da redovitim
uzimanjem može sniziti krvni tlak i do 30 posto.
Smanjuje rizik od raka
Cijelozrnate namirnice, uključujući i zobene
pahuljice smanjuju rizik od raka debelog crijeva, pokazala je studija
objavljena u časopisu British Medical Journal. Osim toga, studije
pokazuju da zob smanjuje rizik od raka dojke, prostate i jajnika.



