Svaki treći četvrtak u studenom

Restoran Kornat najavio: Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Beaujolais Nouveau svoju pitkost duguje tzv. jagodnom vrenju, tehnikom koja čuva svježinu i voćnu kvalitetu vina, bez izlučivanja gorkog tanina iz kožice

Svaki treći četvrtak u studenom, ove godine to je 20. dan, u ponoć i minutu iz francuske kreće Beaujolais Noveau na svoj put u sve dijelove svijeta pod istim geslom – Le Beaujolais Nouveau est arrivé! – Beaujolais Nouveau je stigao!

Restoran Kornat se i ove godine pridružuje svjetskim ljubiteljima kralja Beujolaisa-Georgesa Duboeufa.

Ovogodišnji menu “za prste polizat’ izgledat će ovako”:

terina od gušćje jetre s tartufima, “cassolettes” s kozicama, gusta riblja juha s pjenicom od kruške, pureći fagot s guščjom jetrom i tartufima u “imperial” umaku, i za kraj tris mousse – va

Uz ovo svježe, mlado, crveno vino i ovaj put restoran Kornat vam priprema poseban doživljaj u okusima hrane franucskih specijaliteta pripremljene samo za kralja Beaujolaisa!

Što čini Beaujolais Nouveau toliko posebnim i popularnim?

Jednostavno rečeno, Beaujolais Nouveau je otprilike najbliže bijelom vinu koliko to može biti crno vino! Zbog načina na koji se spravlja, to je vino koje je lagano za piti, voćnog okusa.

To, i da je bolje kad je lagano ohlađen, čini ga drugačijim od crvenih vina koja se pijuckaju, a Beaujolais se pije uživajući u veselju. Nema pretenzija da bi bio klasično crno vino ali je uvijek odličan i veseo.

Beaujolais se odlično ljubi sa sirevima!

Budući da je Beaujolais mlado vino, bilo bi u neskladu s njegovim karakterom doživjeti “feštu od Beaujolaisa” preozbiljno. Dozu avanturizma nosi već i sama činjenica da je sve dok se prva boca ne otvori, prava nepoznanica što se krije ispod čepa. Dakle, mladi Beaujolais poslužite ohlađen na 13°C kako bi potaknuli njegov voćni okus. Iz Beaujolaisa nešto punijeg okusa najbolje ćete izvući rashladite li ga na 17°C.

Beaujolais se odlično ljubi sa sirevima. Stoga za Beaujolais feštu predlažemo konzumaciju, primjerice, Camemberta, Briea, Roqueforta, Bucherona i Mimolettea. Pripremite čaše za crno vino, nešto rjeđi rose i bijeli Beaujolais, tanjure sa sirevima upotpunite nazivima pojedinih sireva, a smjestite ih tako da je očito kojem vinu se najbolje prilažu. Društvo sirevima mogu činiti i krekeri, baguette, grožđe i orašasti plodovi.

Za nešto “dramatičniji” doček Beaujolais Nouveau predlažemo roštilj, pečeno crveno meso, ohlađenu pečenu govedinu, meso peradi, kozji sir, tjesteninu s crvenim umacima i svinjetinu. Bon appétit et à votre santé!

12 činjenica koje Beaujolais-ljupci moraju znati

– Beaujolais se uvijek pušta u opticaj trećeg četvrtka u mjesecu studenom, bez obzira na početak berbe.
– – Gamay je jedina sorta grožđa iz koje se dobiva Beaujolais.
– Tehnički razlikujemo dvije vrste Beaujolaisa: primeur i nouveau.
– Grožđe vinske pokrajine Beaujolais bere se ručno. To su jedini vinogradi uz one u pokrajini Champagne gdje je ručna berba obavezna.
– Beaujolais Nouveau svoju pitkost duguje tzv. jagodnom vrenju, tehnikom koja čuva svježinu i voćnu kvalitetu vina, bez izlučivanja gorkog tanina iz kožice.
– Beaujolais Nouveau se pije mlad – u prosječnim berbama do svibnja sljedeće godine, a najduže do 3. godine njegova života. Samo najbolji primjerci, proizvodi vrhunskih vinara, poboljšavaju se godinama, a mogu trajati i do 10 godina.
– Okus trešnje dominira svim dobrim Beaujolaisima.
– Serviranje Beaujolais Nouveau rashlađenog na 13°C iz njega najbolje izvlači voćnu notu.
– Oprez! Najbolja Beaujolais vina ne nose taj naziv. Deset Beaujolais “odličnika” jesu: Morgon, Moulin-à-Vent, Brouilly, Côte de Brouilly, Saint-Amour, Chiroubles, Chénas, Fleurie, Juliénas i Régnié.
– Najveći proizvođač Beaujolaisa, njegov neokrunjeni kralj, je Georges Duboeuf. Iz njegovog podruma svake godine izađe 35 milijuna butelja.
– Regija Beaujolais poznata je i po izvrsnoj hrani.
– A kada ste već u Burgundiji, kušajte Kir, aperitiv kojemu je baza liker od crnog ribizla (cassis) i vino Chardonnay te Kir Royal, koji se dobiva njegovim miješanjem s pjenušcem.

Zato… dobrodošli u Kornat i….

Le Beaujolais Nouveau est arrivé!!!

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest