
Cimet je mnogima miris koji ih podsjeća na kolače i
blagdansko raspoloženje, no ljubitelje tog začina još će više
razveseliti činjenica da ima i dobar učinak na zdravlje.
Antibakterijska svojstva
Jeste li znali da samo jedna žličica cimeta ima isti antioksidativan
učinak kao pola šalice borovnice? Kladimo se da također niste pojma
imali da cimet ima prirodna antibakterijska svojstva te da je posebno
učinkovit protiv E. coli.
Srce
Prehrana u kojoj ima cimeta i kurkume smanjuje negativne učinke masne hrane. Nakon posebno masnog ručka
razina triglicerida u krvi raste, a kronično visoka razina triglicerida
povećava rizik od srčanih bolesti. Malo istraživanje pokazalo je da
poslije obroka u kojem je bilo cimeta u krvi subjekta ima 30 posto manje
triglicerida nego kod onih koji nisu začinili jelo.
Šećer u krvi
Znanstvenici su otkrili da ekstrakt cimeta koji je bogat antioksidantima
smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti. Istraživanje je nakon
12 tjedana pokazalo kako ekstrakt cimeta pomaže kod smanjivanja šećera u
krvi.
Dijabetes
Cimet također usporava pražnjenje želuca što smanjuje naglo podizanje
šećera u krvi nakon obroka te pojačava učinkovitost inzulina.
Istraživanje obavljeno na Sveučilištu u Georgiji pokazalo je kako cimet
može čak i smanjiti oštećenja tkiva i upale koje stvara visoka razina
šećera u krvi. Kad je šećer u krvi visok, šećeri se počnu spajati s
proteinima u spojeve na koje reagira imunološki sustav, zbog čega
nastaju upale i oštećenje tkiva povezani sa starenjem i dijabetesom.
Mozak
Istraživanja su pokazala kako samo miris cimeta poboljšava naše
kognitivne sposobnosti, a unošenje u organizam znatno pojačava funkcije
mozga. Cimet ubrzava vizualno-motoričke reakcije i pojačava
koncentraciju. Postoji čak i istraživanje koje ukazuje na to kako cimet
možda smanjuje upale moždanih stanica nakon udaraca ili moždanog udara.
Parkinsonova bolest
Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je kako se cimet pretvara u
natrijev benzoat koji zatim putuje u mozak i u slučaju životinja s
Parkinsonovom bolešću štiti neurone, normalizira razine neurotransmitera
i poboljšava motoričke funkcije.
Još nekoliko zgodnih načina na koje se cimet može koristiti:
Pospite kavu cimetom umjesto da koristite šećer.
Možete dodati malo cimeta na tople zobene pahuljice ili hladne žitarice.
Zaledite cimet i dodajte ga u vodu ili koktele.
Začinite cimetom voće s roštilja.
Zamiješajte cimet u putar od badema, ili bilo koji maslac od orašastog
voća ili sjemenki, pa ga koristite kao umak za svježe jabuke ili kruške.
Dodajte malo cimeta u juhu od crnog graha ili vegetarijanski čili.
Začinite pečenu cvjetaču ili špagete s malo cimeta.
Pospite malo cimeta na kokice.
Umiješajte malo cimeta u rastopljenu tamnu čokoladu i to prelijte po orašastom i drugom voću.
Važno je naglasiti kako ni u čemu nije dobro pretjerivati, pa tako ni s
cimetom, no dok god ste umjereni, mogao bi vam poboljšati zdravlje. Nije dobro uzimati više od pola žličice dnevno.



