Osnova dijete

Najpopularnije dijete: Low-FODMAP dijeta

Glavni cilj dijete je ublažiti simptome izbjegavajući ugljikohidrate koji nakupljaju vodu u stolici

FODMAP dijeta razvijena je na Sveučilištu Stanford, s ciljem da
pomogne svima koje muče iritabilni kolon, nadutost i bolovi u trbuhu.
Dijeta se preporučuje i svima koji su osjetljivi na gluten, a upravo je
to razlog velike popularnosti ovog načina prehrane.

Iako dijeta nema veliki učinak na gubitak težine, ublažit će proljev, nadutost i druge probavne smetnje.
Osnova dijete
Glavni cilj dijete je ublažiti simptome izbjegavajući
ugljikohidrate koji nakupljaju vodu u stolici. Dobro je savjetovati se s
liječnikom ili nutricionistom prije početka Low-FODMAP dijete.
Što znači kratica “FODMAP”?
FODMAP je akronim za Fermentable (fermentirajući), Oligosaccharides
(oligosaharidi), Disaccharides (disaharidi), Monosaccharides
(monosaharidi), And (i), Polyols (polioli). Dijeta brani unos namirnica s
visokim udjelom ovih spojeva.
Što jesti na dijeti?
Voće – banana, borovnica, dinja, brusnica, grožđe, grejp, kivi, limun, limeta, mandarina, naranča, marakuja, malina, jagoda
Povrće – artičoka, mrkva, celer, endivija, krastavac,
salata, zeleno lisnato povrće, bundeva, špinat, maslina, pastrnak,
krumpir, žuta paprika, tikvica, batat
Bilje – bosiljak, chili, korijandar, mažuran, menta, origano, peršin, ružmarin, timijan
Žitarice – kruh bez glutena ili žitarice bez glutena, riža, zob, palenta, psyllium, kvinoja, tapioka
Mliječni proizvodi – mlijeko bez laktoze, sojino mlijeko,
zobeno mlijeko, rižino mlijeko, tvrdi sirevi, brie, camembert, jogurt
bez laktoze, umjesto maslaca koristi maslinovo ulje
Kako dijeta djeluje?
Tijekom 3 do 4 tjedna potrebno je jesti samo dozvoljene namirnice, a
zatim postupno dodavati i ostalu hranu, te pritom obratiti pozornost na
pojavu simptoma. Hrana koja uzrokuje probavne smetnje je ona koju treba
izbjegavati.
Bitno je i dobro rasporediti obroke, kako bi probava radila što bolje. Između svakog jela napravi pauzu od 3-4 sata.
Izbjegavaj hranu koja sadrži FODMAP-ove
Velika količina fruktoze – jabuka, mango, kruška, lubenica, voće u limenkama, voćni sokovi, velike porcije voća
Laktoza – kravlje, kozje i ovčje mlijeko, sladoled, jogurt, kremasti sirevi
Fruktani – šparoga, cikla, brokula, prokulice, kupus,
patlidžan, komorač, češnjak, poriluk, luk, vlašac, pšenica, raž, velika
količina kruha, krekera, keksa, kus-kusa ili tjestenine, cikorija,
maslačak, inulin
Galaktoza – zapečene grahorice, slanutak, grah, leća
Polioli – jabuka, marelica, avokado, višnja, lychee,
nektarina, breskva, kruška, šljiva, suha šljiva, lubenica, cvjetača,
zelena paprika, gljiva, kukuruz, zaslađivači (sorbitol, manitol,
isomalt, maltitol, xylitol)
Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest