Sve o heljdi

Obiluje zdravim i hranjivim sastojcima, a rijetko je jedemo

Heljda je iznimno zdrava i ukusna namirnica, a zanimljivo je
da je u Europu stigla tek u srednjem vijeku iz Azije, no u našim
krajeviam gotovo je potpuno zapostavljena u prehrani.

Heljda je lako probavljiva, prepuna vitamina skupine B i
mnogih hranjivih sastojaka. Mljevenjem heljdina zrna dobiva se brašno
od kojeg se priprema kruh, peciva, a posebno su ukusne i zdrave
palačinke od heljdinog brašna.

Heljda se sve više konzumira i u drugdje u svijetu budući da sadržava
dijetalna vlakna, minerale poput fosfora, magnezija, željeza, cinka,
bakra i mangana te osam esencijalnih aminokiselina, bogata je
flavonoidima i smanjuje razinu šećera u krvi.

Osobe koje izbjegavaju gluten bez razmišljanja mogu uživati u jelima od
heljde, a snizuje i visok pritisak i kolesterol te održava zdravlje
kardiovaskularnog sustava. Često služi kao zamjena za rižu ili se
priprema kao kaša.

Zanimljivo je da se u kulinarstvu
heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti, no botanički ona spada
u kategoriju zeljastog povrća, a ponekad je svrstavaju i u voćke.

Možda ne znate, ali cvjetovi heljde vrlo su aromatični zbog čega
privlače pčele koje proizvode poseban med koji karakterizira specifična
tamna boja i snažan miris, a bogat je i ljekovitim svojstvima.

Ukusna su i fina poslastica i palačinke od heljdina brašna.

Što vam je potrebno:
250 g bršana od heljde
2 jaja
250 ml vode
250 ml mlijeka
40 g rastopljenog maslaca
malo soli

Priprema
Umutite tijesto za obične palačinke (ako je tijesto pregusto dodajte
malo mineralne vode) i ostavite ga da odstoji pola sata. Ispecite ih
svake strane na tavi uz malo ulja.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest