
Heljda je iznimno zdrava i ukusna namirnica, a zanimljivo je
da je u Europu stigla tek u srednjem vijeku iz Azije, no u našim
krajeviam gotovo je potpuno zapostavljena u prehrani.
Heljda je lako probavljiva, prepuna vitamina skupine B i
mnogih hranjivih sastojaka. Mljevenjem heljdina zrna dobiva se brašno
od kojeg se priprema kruh, peciva, a posebno su ukusne i zdrave
palačinke od heljdinog brašna.
Heljda se sve više konzumira i u drugdje u svijetu budući da sadržava
dijetalna vlakna, minerale poput fosfora, magnezija, željeza, cinka,
bakra i mangana te osam esencijalnih aminokiselina, bogata je
flavonoidima i smanjuje razinu šećera u krvi.
Osobe koje izbjegavaju gluten bez razmišljanja mogu uživati u jelima od
heljde, a snizuje i visok pritisak i kolesterol te održava zdravlje
kardiovaskularnog sustava. Često služi kao zamjena za rižu ili se
priprema kao kaša.
Zanimljivo je da se u kulinarstvu
heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti, no botanički ona spada
u kategoriju zeljastog povrća, a ponekad je svrstavaju i u voćke.
Možda ne znate, ali cvjetovi heljde vrlo su aromatični zbog čega
privlače pčele koje proizvode poseban med koji karakterizira specifična
tamna boja i snažan miris, a bogat je i ljekovitim svojstvima.
Ukusna su i fina poslastica i palačinke od heljdina brašna.
Što vam je potrebno:
250 g bršana od heljde
2 jaja
250 ml vode
250 ml mlijeka
40 g rastopljenog maslaca
malo soli
Priprema
Umutite tijesto za obične palačinke (ako je tijesto pregusto dodajte
malo mineralne vode) i ostavite ga da odstoji pola sata. Ispecite ih
svake strane na tavi uz malo ulja.



