Svakodnevna prehrana

Začini koje volimo, a zaslužni su za tanji struk

Želite li na prirodan način ubrzati metabolizam i riješiti
se pokojeg kilograma viška, probajte koristiti neke od ovih začina jer
su znanstvenici u mnogobrojnim studijama potvrdili da blagotvorno
djeluju na naše zdravlje i pomažu u održavanju vitke linije.

Đumbir

Iako je najpoznatiji po svojim ljekovitim svojstvima, đumbir je odličan i
za mršavljenje. U sebi sadrži kapsaicin, molekulu iz crvene paprike
zbog kojeg je ona ljutog okusa, a ubrzava metabolizam. Đumbir možete
dodati čaju, umaku za salatu ili raznim umacima, a zbog sastojaka dulje
ćete se osjećati sitima. Dakle, to je još jedna prednost ako želite
smršavjeti.

Peršin

Jedan od najobičnijih i nama najpoznatijih začina svakako je peršin.
Nepotrebno je napominjati kako ga sve možete koristiti jer važnije je da
ga koristite što češće, budući da su malezijski znanstvenici utvrdili
kako je odličan za ubrzavanje metabolizma i čišćenje jetre od masnoća i
štetnih tvari.

Češnjak

Češnjak je prirodni lijek čija je moć toliko jaka da je odličan saveznik
u prevenciji nekoliko vrsta kancerogenih bolesti, ali pomaže i kada
želimo stanjiti struk. Jedno istraživanje u Koreji pokazalo je na
primjeru miševa da češnjak utječe na mršavljenje. Nutricionistica Cynthia Pasquella preporučuje u Redbooku da češnjak stavite u zelene sokove i popijete čašu zdravlja na dan.

Ružmarin

Iako su posljednje studije pokazale kako je miris ružmarina odličan
saveznik u borbi protiv demencije, može pomoći u održavanju vitke
linije. British Journal of Nutrition piše kako kiselina iz
ružmarina može spriječiti debljanje i istodobno usporavati ubrzavanje
razine glukoze u krvi tijekom noći, dok ne jedemo. Druga je studija,
koju su proveli znanstvenici sa sveučilišta Illinois, pokazala da
ružmarin (s ekstraktima grčkog i meksičkog origana) sadrži više spojeva
polifenola i flavonoida od drugih biljaka i začina, a to je važno kod
dijabetesa tipa 2. Dodajte ružmarin na jaje, piletinu, janjetinu i ostala jela te koristite uz maslinovo ulje.

Kurkuma

U posljednjih 20 godina napravljene su mnoge studije koje pokazuju da je
glavni sastojak kurkume kurkumin izuzetno dobar za prevenciju mnogih
bolesti ili liječenje nekih stanja. Zbog tog je sastojka također jak
antioksidans te ubrzava metabolizam. Kurkumu možete koristiti u
marinadama i gulašima ili primjerice staviti direktno na piletinu.

Čili-papričice

Ako želite smršavjeti, u prehranu biste trebali unijeti čili-papričice.
Znanstvenici kažu da upravo one ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju
sagorijevanja masti. Do tih su zaključaka znanstvenici došli nakon
istraživanja o utjecaju čili-papričica na prehranu. Uočeno je da su
ljudi koji su redovito konzumirali papričice imali vitkiju liniju. Isti
učinak imale su i vrste nešto blažih papričica, ali ipak dovoljno
pikantnih.

Kajenska paprika

Kajenska paprika, latinskog naziva Capsicum annuum, već se
stoljećima koristi kao začin, ali i lijek. Naime, kad je konzumirate,
tjerate organizam da koristi više energije i kisika te tako trošite
kilograme. Studija sveučilištaPerduepokazala je kako su ispitanici imali slabiju želju za hranom, posebno masnom, slatkom i slanom. Dakle, idealno ako želite mršavjeti. Kajensku (mljevenu) papriku lako možete staviti u mnoga jela.

Cimet

Znanstvenici na sveučilištu Penn otkrili su kako dodavanje cimeta hrani
može smanjiti navalu inzulina za 20 posto. Također može smanjiti razinu
triglicerida za 30 posto što je važno za zdravlje srca i prevencija
srčanog udara.

Gorušica

Volite li više ljutkaste okuse, gorušica je bolji izbor jer također
potiče rad metabolizma. Znanstvenici s instituta Oxford Polytechnic
zaključili su da jedna čajna žličica ljutog senfa može ubrzati
metabolizam za 20 do 25 posto nekoliko sati nakon obroka.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest