
Ova je fina juha klasik francuske gastronomije iako se nekad
davno smatrala jelom za siromašne. Francuzi je danas s razlogom
smatraju juhom nad juhama, a čak i ako niste ljubitelj luka, ova će vas
juha svojim bogatim specifičnim okusom oboriti s nogu.
Potrebni sastojci:
50 g maslaca
1/2 kg crvenog luka narezanog na polovice ili četvrtine
4 češnja češnjaka
lovorov list
žlica maslinovog ulja
čajna žlica šećera
velika žlica brašna
250 ml bijelog vina
litra temeljca
2 žličice nasjeckanog timijana
sol i papar
naribani sir (140 g) i nekoliko kriški kruha, po mogućnosti francuza
Priprema
Otopite maslac s maslinovim uljem
u posudi s debelim dnom te dodajte luk narezan na četvrtine ili
polovice, ovisno o veličini, i pržite poklopljeno desetak minuta.
Dodajte šećer i kuhajte još dvadesetak minuta povremeno miješajući sve dok se ne karamelizira te posolite i poparite.
Luk bi trebao poprimiti zlatnosmeđu boju, a ona će dati karakterističan
izgled juhi. Dodajte narezani češnjak, dobro izmiješate brašno te
dodajte začine.
Povećajte temperaturu i miješajte postupno dodavajući vino te vrući temeljac. Pokrijte i kuhajte 15-20 minuta.
Štapnim mikserom usitnite luk te prije posluživanja tostirajte kruh u
gril-tavici. Juhu poslužite u vatrostalnim zdjelicama te u svaku
stavite krišku-dvije kruha i pospite naribanim sirom. Nakratko pecite u
pećnici, dok se sir ne rastopi.
Odmah poslužite.



