
Konzumacija hrane bogate
kolesterolom poput jaja, crvenog mesa i maslaca ne predstavlja poseban
rizik za zdravlje, suprotno mišljenju mnogih i tradicionalnim
stajalištima o kolesterolu, zaključio je odbor američkih stručnjaka.
Odbor za prehrambene smjernice zaključio je da kolesterol više
ne stoji na crnoj listi kao “hranjiva tvar koja izaziva zabrinutost”. To
je zaključak koji ruši gotovo 40 godina stara upozorenja o opasnoj
hrani bogatoj kolesterolom.
Stručnjaci iz odbora objašnjavaju da postojeća istraživanja “ne
pokazuju dovoljnu korelaciju između konzumacije kolesterola i količine
te supstance u krvi” kod većine osoba. Iz toga zaključuju da “kolesterol
nije hranjiva tvar zbog koje bi se trebalo zabrinjavati ako se puno
jede”.
Stručnjaci sada kažu da konzumacija jaja, maslaca ili odrezaka
neće znatno povećati razinu kolesterola u krvi ili povećati rizik od
srčanih bolesti.
Oni su proučavali klinička istraživanja iz 70-tih i 80-tih
godina prošlog stoljeća kao temelj za upozorenja o kolesterolu i
zaključili da tadašnji dokazi “ne drže vodu”.
“Jaja su u redu. Ne treba više jesti samo bjelanjak. Možete
jesti i žumanjak, on je odličan”, kaže nutricionistkinja Katie Vegessa i
naziva ga tekućim zlatom, punim vrijednih hranjivih sastojaka koji su
dobri za mozak.
Nutricionisti kažu da su upozorenja koja su desetljećima bila na
snazi o kolesterolu dovela do toga da su se ljudi okrenuli hrani
bogatoj ugljikohidratima i šećerom.
“Ono što se dogodilo jest da smo
preplavljeni šećerom i ugljikohidratima i to zapravo dovodi do brojnih
upala, srčanih bolesti i pretilosti”, kaže ona.
Liječnici kažu da ljudi s dijabetesom ili drugim srčanim
problemima ipak i dalje trebaju biti oprezni s kolesterolom, a svi bi
trebali paziti na konzumaciju trans masnih kiselina.
“Konačno shvaćamo da nije kolesterol u našoj hrani ono što je
problem. Problem su trans masti, rafinirana ulja koja su u korijenu
brojnih srčanih problema”.
Vigessa prije svega upozorava, kada se radi o trans mastima, na pekarske proizvode, keks, čips ili krekere.



