
Australski glumac, u
okviru projekta razotkrivanja skrivenih šećera u tzv. zdravoj hrani,
dobio je više od osam kilograma na težini jedući isključivo takve
proizvode.
Nakon 60 dana prehrane tzv. nemasnom hranom poput jogurta,
žitarica, prutića od mueslija ili sokova liječnici su kazali kako je
eksperiment doveo glumca u opasnost od bolesti masnih jetara a njegovo
masno tkivo povećalo se za sedam posto.
Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dnevno unos manje od šest žličica šećera.
Dokumentarni film Damona Gameaua “Taj slatki film” proučava
učinke konzumiranja prosječnog dnevnog unosa šećera odraslih Australaca –
oko 40 čajnih žličica na tijelo.
“Mislim da ne možete ne biti šokirani nakon što otkrijete da
prosječni odrasli Australac dnevno unese 40 žličica šećera”, kazao je
Gameau za Reuters.
“Šećer je danas skriven u toliko mnogo proizvoda da je teško
točno izračunati. Kao rezultat toga kruže razne brojke”, navodi se na
internetskoj stranici dokumentarca.
U okviru istraživanja vođenog pod kontrolom liječnika glumac i
redatelj Gameau povećao je unos šećera jedući tzv. nemasnu hranu
zadržavajući dotadašnju razinu fizičkih aktivnosti. U prehranu nisu bili
uključeni uobičajeni “krivci” za unos prevelikih količina šećera poput
gaziranih pića, čokolade ili sladoleda.
Samo je zdjelom žitarica s jogurtom i časom soka unio polovicu dnevnog unosa šećera.
“Posebno sam se zamislio nad djecom koja doručkuju ujutro”, kazao je. “Razine njihova šećera skaču gore dolje poput jo-joa”.



