Lakše ne može

Jako jednostavan čokoladni cheesecake

Omiljeni američki kolač u čokoladnoj varijanti oduševit će čokoholičare.
U ovom receptu posebnu aromu daje mu liker od kave, no ukoliko niste
ljubitelj okusa kave u kolačima, dajte mašti na volji i zamijenite ga
Baileysom ili likerom od naranče, a ona će se sasvim sigurno sjajno
sljubiti s okusom tamane čokolade.

Potrebni sastojci:

50 g maslaca
225 g smrvljenih čokoladnih keksa (ukoliko ih nemate pri ruci, uzmite kekse koje inače koristite za cheesecake i dodajte im žlicu kakaa u prahu)
225 g tamne čokolade
400 g kremastog sira (sobne temperature)
100 g šećera
4 jaja
200 ml slatkog vrhnja
5 žlica likera od kave

Za preljev:


60 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade

Priprema:

Namastite maslacem kalup za torte promjera 23 centimetra. U posudi
otopite maslac te dodajte smrvljene kekse i pritisnite ih uz dno kalupa
za pečenje donjom stranom žlice. Stavite u hladnjak da se ohladi dok
pripremate smjesu od sira.

Otopite čokoladu na pari. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
Izmiješajte sir i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu te dodajte jedno
po jedno jaje neprestano miješajući. Smanjite brzinu na mikseru (na
najmanju) i polako dodajte otopljenu čokoladu, slatko vrhnje te liker.

Izlijte smjesu u pripremljeni kalup s podlogom od keksa i pecite oko 50
minuta. Znat ćete da je torta pečena kad površina bude sjajna, a sredina
malo tamnija i još uvijek drhtava, poput želatine. Tankim nožem
odvojite tortu od obruča i ostavite je u kalupu da se ohladi.

Najbolje ju je ostaviti preko noći u hladnjaku, a minimalno bi se trebala hladiti tri sata. Barem sat vremena prije serviranja prelijte je ganacheom. Po želji je ukrasite komadićima naribane čokolade.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest