
Grickanje crne čokolade umjesto
zloglasno punomasne mliječne možda mršavima izgleda dobar kompromis
kad imaju neutaživu želju za slatkim, ali nije tako, upozorava Helga
Strube iz Njemačkog nutricionističkog društva.
Veći udjel kakaa znači da crna čokolada ima više kakaove masti
nego klasična mliječna iako joj se dodaje manje šećera. Pošto kakaova
mast, gram za gram, sadrži više energije nego šećer, to znači da je
razlika u količini kalorija između crne čokolade i mliječne zapravo
neznatna.
I dok su pretpostavke o mršavljenju pogrešne, crna čokolada je i
dalje zdraviji izbor za ljubitelje te poslastice jer je bogata
flavonidima, kojih ima u voću i povrću kao što su jabuke, grožde ili
crveni kupus.
“Štangica” crna čokolade blagotvorna je za krvne žile i smanjuje
rizik od srčanog i moždanog udara, pokazala su mnoga znanstvena
istraživanja.
Međutim, konzumacija bilo kakve čokolade u velikim količinama nezdrava je i deblja, upozoravaju nutricionisti.



