
Ghee je pročišćeni maslac. Zanimljivo je da se ghee često smatra
egzotičnom namirnicom iz daleke Indije, a zapravo se i kod nas koristi
od davnina pod jednostavnim nazivom – maslo.
egzotičnom namirnicom iz daleke Indije, a zapravo se i kod nas koristi
od davnina pod jednostavnim nazivom – maslo.
Ako ste putroljubac, vjerojatno ste probali na njemu nešto dinstati
ili pržiti.
ili pržiti.
Tada ste sigurno primijetili da on prilikom zagrijavanja
stvara pjenu, lako tamni i neugodno dimi. Razlog tomu je njegov sastav:
najveći je udio masti, ali sadrži i dio vode i proteina. Ti proteini se
prilikom njegova zagrijavanja koncentriraju na površini i stvaraju
pjenu. Pročišćavanjem maslaca odstrane se voda i proteini, a preostaje
čista mast koja se većinom sastoji od zasićenih masnih kiselina. Takav
maslac nazivamo maslo ili ghee.
stvara pjenu, lako tamni i neugodno dimi. Razlog tomu je njegov sastav:
najveći je udio masti, ali sadrži i dio vode i proteina. Ti proteini se
prilikom njegova zagrijavanja koncentriraju na površini i stvaraju
pjenu. Pročišćavanjem maslaca odstrane se voda i proteini, a preostaje
čista mast koja se većinom sastoji od zasićenih masnih kiselina. Takav
maslac nazivamo maslo ili ghee.
Maslo je nekad bila visoko cijenjena namirnica, što se može vidjeti
po njegovoj cijeni u rijetkim trgovinama koje ga imaju u ponudi.
Nažalost, propaganda je na pijedestal stavila sintetičku tvorevinu novog
doba – margarin. Ghee je zdraviji od običnog maslaca jer ima manje
mliječnih proteina i čišći je, te lakše podnosi visoke temperature
prženja.
po njegovoj cijeni u rijetkim trgovinama koje ga imaju u ponudi.
Nažalost, propaganda je na pijedestal stavila sintetičku tvorevinu novog
doba – margarin. Ghee je zdraviji od običnog maslaca jer ima manje
mliječnih proteina i čišći je, te lakše podnosi visoke temperature
prženja.
Ghee ne sadrži kazein i laktozu, zbog čega je pogodan za osobe
alergične na mlijeko. Ne sadrži sol, šećer, arome niti konzervanse.
alergične na mlijeko. Ne sadrži sol, šećer, arome niti konzervanse.
Prema ayurvedi, ghee ima sljedeća svojstva:
– poboljšava memoriju
– jača inteligenciju
– regulira probavu
– štiti zglobove
– poboljšava vid
– jača imunitet
– daje tijelu gipkost i vitalnost
– pospješuje plodnost, ojačava sjeme i jajašce
– poboljšava glas i grlo
– usporava procese starenja
– ubrzava zacjeljivanje ozljeda
– čisti krvne žile
– smanjuje razinu štetnog kolesterola
Kako pripremiti ghee?
– Maslac ubacimo u zdjelu i otopimo ga na jačoj vatri.
– Kad otopina zavrije, smanjimo toplinu na minimum i pustimo da krčka.
– Uskoro se na površini počne pojavljivati bijela pjena – nečistoće
koje trebamo odstraniti žlicom. Ovisno o kvaliteti putra, kuhanje zna
potrajati od 45 minuta do sat vremena; jer dok god se bijela pjena
pojavljuje, treba je odstranjivati.
koje trebamo odstraniti žlicom. Ovisno o kvaliteti putra, kuhanje zna
potrajati od 45 minuta do sat vremena; jer dok god se bijela pjena
pojavljuje, treba je odstranjivati.
– Zatim se čuje pucketanje uz pojavu mjehurića, što znači da je
počela isparavati i voda. Tada možete isključiti štednjak i sačekati da
se otopina malo ohladi.
počela isparavati i voda. Tada možete isključiti štednjak i sačekati da
se otopina malo ohladi.
– Potom je prelijte u čistu posudu kroz sitno cjedilo ili filter za
kavu ili čaj. Nakon nekoliko sati, dobivena zlatna tekućina se zgusne.
kavu ili čaj. Nakon nekoliko sati, dobivena zlatna tekućina se zgusne.
Izvor: Fit-team



