
Tomislav Gretić prvi je hrvatski kuhar koji se našao u društvu
ponajboljih svjetskih kuhara. Naime, tijekom svibnja radit će kao gost
kuhar u restoranu Ikarus u sklopu Hangara-7 u Salzburgu.
Dvanaest kuhara godišnje gostuje po mjesec dana i prezentira svoje
kuharsko umijeće kroz degustacijske menije, a dobiti pozivnicu za
Hangar-7 postala je stvar prestiža među svjetskim kuharima. Pozivnicu je
Gretić dobio od vlasnika Red Bulla Dietricha Mateschitza.
“Došlo je ni od kuda. Jedan ručak s vlasnikom Red Bulla i jedna polu
večera. Njegovo obećanje da će me pozvati. Šest mjeseci kasnije
pozivnica stiže. Fascinirala me količina podataka koje imaju o meni i
njihov pogled na moju hranu i kuharstvo. A što meni osobno znači? Čast,
ali prije svega jedan od najvećih izazova moje kulinarske karijere.
Treba samo pogledati listu prijašnjih kuharica i kuhara koji su
gostovali pa da se čovjek osjeća impresioniran i profesionalno ponizan”,
rekao je Gretić u prosincu.
Na njegovom meniju nalaze se škampi s rotkvicom i rajčicom, jakobove
kapice s cvjetačom i hrenom, sepija s rižotom i slaninom, krvavice s
porilukom i senfom, puževi s tapiokom i crnim češnjakom te iverak s
kaduljom i njokima.
“Oni koji žele dublji uvid u jako osobni oblik internacionalne
kuhinje imat će priliku za to u svibnju, kad će Tomislav Gretić
servirati svoje misli i osjećaje ekskluzivno gostima restorana Ikarus”,
stoji na stranicama Hangara-7.
Tijekom svoje karijere Gretić je radio u Poljskoj i Dubaiju. Odigrao
je važnu kulinarsku ulogu prilikom otvorenja hotela Sheraton u Varšavi, a
2000. proglašen je zaposlenikom godine u hotelu Deira u Dubaiju. Kao
prekretnicu u svom kulinarskom razvoju on sam označava rad u Dolder
Grand Hotelu u Zurichu te u egipatskom hotelu Stella di Mare, jer je
tamo procvjetao i razvio svoju kulinarsku filozofiju.
Od 2007. do veljače ove godine radio je kao glavni kuhar restorana
Wine Vault u hotelu Monte Mulini rovinjske Maistre. Od veljače radi kao
suradnik čak sedam restorana.



