Fini domaći namazi uz super recepte gotovi su u 5 minuta

Ako su vam dosadile kupovne paštete, iskušajte sendviče ili krekere s
domaćim namazima. Paštetu od tunjevine najjednostavnije je pripremiti.
No ne treba je usitnjavati u električnoj sjeckalici jer tako gubi
strukturu. Dovoljno
ju je usitniti vilicom te pomiješati s malo vrhnja i majoneze, a
bogatiju aromu možete dobiti dodavanjem kapara ili maslina.

Običan
maslac pretvorite u aromatičan namaz tako da ga omekšanog pomiješate s
usitnjenim začinskim biljem: vlascem, bosiljkom, origanom, ružmarinom
ili protisnutim češnjakom. Aromatizirani maslac odličan je dodatak
odrescima, mesu s roštilja, ali i bruschettama.

Za
mesne namaze usitnite ili sameljIte kuhano ili pečeno meso (teletinu,
piletinu, divljač ili jetra) te ga pomiješajte s maslacem, majonezom,
vrhnjem, mašću ili maslinovim uljem. U riblje namaze, koji se najčešće
pripremaju od vrsta riba s manje kostiju poput tunjevine, bakalara,
oslića ili dimljene ribe, dodaje se vrhnje, svježi sir, majoneza ili
maslac. Odličan dodatak su i peršin, limun i češnjak.

Za
domaći humus jedini egzotični sastojak koji vam treba jest tahini,
odnosno pasta od sezama, no i on je dostupan u boljim trgovinama, a
možete ga jednostavno napraviti i kod kuće. Samo na teflonskoj tavi
popržite 20 žličica sezama i žličicu soli stalno miješajući. Prebacite
smjesu u blender, dodajte tri žlice maslinova ulja, izmiksajte i tahini
je gotov.

Osim
u humus tahini se dodaje se i u baba ganoush, arapski namaz od povrća.
Kako biste ga pripremili, patlidžane izbockajte vilicom pa ih stavite
peći na 200°C dok posve ne omekšaju. Kad se ohlade, ogulite ih i
očistite od sjemenki. Narežite ih na manje komade pa ih izradite u
blenderu s tahinijem, češnjakom, limunovim sokom te kuminom, čilijem i
solju koje dodajte prema ukusu. Poslužite ga prelivenog maslinovim uljem
i posutog nasjeckanim peršinom.

Pikantno za roštilj

Češnjak
i krastavac sitno nasjeckajte te stavite na stranu. Pomiješajte kiselo
vrhnje, jogurt i kremasti sir te sve dobro izmiksajte. Na kraju dodajte
nasjeckani češnjak, kim i kisele krastavce te dobro promiješajte.

Uz krekere i grisine

Pomiješajte
vrhnje, ljutu papričicu, pire od bundeve, namaz od sezama, mljevenu
crvenu papriku i senf te sve dobro izmiksajte. Začinite prema ukusu soli
i paprom.

Mirisni humus

U
blenderu izradite slanutak, tahini, limunov sok i češnjak te sol.
Dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Izmiksajte i poslužite
preliveno maslinovim uljem. Prema želji, pospite čilijem u prahu.

Pašteta od graha za tortille

U
električnu sjeckalicu stavite bučine sjemenke i češnjak te usitnite.
Postupno dodajte kuhani i procijeđeni grah, bučino ulje i peršin, a
prema potrebi, i malo tople vode.

Riblji namaz za bruschette

Ocijedite
tunjevinu iz ulja ili vode. Dodajte joj omekšani maslac, sirni namaz,
slane srdele, kapare i nasjeckane krastavce. Sve dobro izmiješajte u
multipraktiku ili blenderu. Dodajte maslinovo ulje toliko da dobijete
kremastiji namaz.

Kikiriki uz pečeno meso

Zagrijte
ulje te dodajte protisnuti češanj češnjaka i žličicu ribanog đumbira.
Propirjajte te dodajte malo vode, 4 žlice maslaca od kikirikija, žličicu
šećera, malo soli i 2 žlice limunova soka. Ohladite i dodajte 2 žlice
krupno narezanoga kikirikija. Ukrasite orasima.

Namaz od rajčica uz hrskavi čips

Pečeni
češnjak i rajčice izmiksajte s maslinovim uljem, bosiljkom i nekoliko
kapi bučina ulja. prema želji, dodajte i masline te šećer.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest