
Jeste li znali da od dijelova voća i povrća koje svi bacamo možete
uzgojiti novo u teglicama na prozoru i balkonu ili u vrtu? Osim što ćete
uštedjeti novac, znat ćete što jedete, da nije špricano kemikalijama,
da je svježe, a najbolje od svega – uvijek će biti na dohvat ruke.
Salata
Ostatke
salate, listove koje bi inače bacili, stavite u vodu i pričekajte
nekoliko dana. Vidjet ćete da iz listova rastu žilice, i tada su spremni
za sadnju u teglu sa zemljom. Ostavite salatu na prozoru ili balkonu
dok ne naraste.
Krumpir
Krumpir koji proklija u ostavi
idealan je za sadnju. Odrežite dio na kojem je klica i ostavite da
odstoji vani 12 sati kako bi se malo osušio. Potom stavite u zemlju i
pričekajte oko mjesec, a možda i više dana na plodove svojeg rada.
Češnjak
Kad
počne klijati od dugog stajanja, češanj češnjaka savršen je za sadnju.
Stavite ga u zemlju sa širim dijelom dolje. Smjestite teglu na toplo i
sunčano mjesto.
Luk
Luk je savršen za sadnju proklija li u
smočnici te, umjesto da ga obrezujete i spašavate što je za jelo,
stavite ga cijelog u zemlju. Dobit ćete fini, mladi luk.
Ili,
kada pripremate ručak, donji dio luka (gdje su bile žilice) odrežite
zajedno sa centimetar ploda. Stavite u zemlju i zalijevajte.
Poriluk
Ostatak
poriluka, donji dio, stavite u posudu s malo vode i smjestite na sunce.
Kako raste, zeleni dio možete rezati, a ostatak i dalje držati u vodi.
Bosiljak
Grančicu
bosiljka stavite u čašu vode i pričekajte da pusti korijenje. Tada
preselite u zemlju i ukusan začin bit će vam uvijek na dohvat ruke.
Mrkva
Kod
obrezivanja mrkve, gornji dio nemojte baciti, stavite ga u malo vode i
pričekajte da naraste zeleni dio gore i da u vodi izađe malo korijenje.
Potom stavite u zemlju i dobit ćete novu mrkvu, piše portal Simple Household Tips.
Avokado
Velika
koštica unutar avokada dovoljna je za ponovno dobivanje ploda.
Pripremite posudu vode i smjestite ju na toplo mjesto s povremenim
suncem. Košticu s tri strane probušite štapićima za ražnjiće i stavite
na posudu u kojoj će biti djelomično uronjena u vodu, šiljastiji dio
koštice.
Štapići služe da bi držali košticu na posudi.
Proklijat će za dva do osam tjedana. Kada drvce izraste 15 centimetara,
skratite ga za pola i pričekajte da ponovo naraste, a tada stavite u
zemlju tako da gornja polovica koštice bude vani.
Đumbir
Otkinite
komad đumbira i stavite u zemlju, ali ga nemojte njome zatrpati.
Zalijevajte često, držite na toplom mjestu i čekajte dok ne naraste
stabljika, a tada ju izvadite i korijen je spreman za upotrebu.
Ananas
Dio
ananasa koji bi bacili odličan je za sadnju nove biljke. U posudu s
vodom stavite kompletni gornji dio – lišće i mali dio ploda (oko
centimetar i pol) i čekajte da pusti korijenje. Ostavite na direktnom
suncu i povremeno mijenjajte vodu. Kad ugledate korijenje, posadite ga u
zemlju.



