
Redovno konzumiranje ljute
hrane povezano je s dugovječnosti kao i s manjim izgledima oboljenja
od raka, bolesti srčanih i dišnih puteva, prema istraživanju
objavljenom u utorak.
“Naše je istraživanje pokazalo da ljudi koji redovito jedu ljutu
hranu osim što produljuju svoj životni vijek imaju i manje izglede
oboljenja od smrtonosnih bolesti”, ističe skupina znanstvenika u članku
koji je objavio britanski časopis British Medical Journal (BMJ).
Nakon višegodišnjeg praćenja navika pola milijuna Kineza,
istraživanje pokazuje da oni koji gotovo svakodnevno konzumiraju ljutu
hranu imaju 14 posto manje izgleda oboljeti od smrtonosnih bolesti u
odnosu na osobe koje takvu hranu konzumiraju rjeđe od jednom tjedno.
Isto vrijedi za žene i muškarce, a posebice se odnosi na one koji jedu ljutu hranu i ne piju alkohol.
“Ti rezultati potvrđuju dosadašnja istraživanja o mogućem
zaštitnom utjecaju začinjene hrane na ljudsko zdravlje”, navela je
međunarodna ekipa koju su vodili znanstvenici Kineske akademije
medicinskih znanosti, koja potpisuje članak.
Glavni sastojak ljute papričice, najkorištenijeg začina u Kini je
kapsaicin, aktivna tvar koja ima antioksidantno i protupalno
djelovanje, a djeluje i protiv pretilosti i pojave raka.



