
Prošlo je sat vremena od doručka, a već vam kruli u želucu. Što se događa?
Ne unosite dovoljno kalorija
Prvi obrok dana trebao bi u sebi imati oko 300 do 400 kalorija.
Ako pokušavate smršavjeti, držite se 300 do 350 kalorija, a ako
samo održavate težinu ili idete u teretanu, pojedite oko 350 do
400 kalorija. Takav doručak bi vas trebao zasititi do ručka.
Preskačete neku namirnicu
Ono što jedete čak i važnije od toga koliko jedete. Svaki obrok
trebao bi se sastojati od četiri sastojka – proteina, vlakana i
zdrave masnoće koji će vam dati osjećaj sitosti te ugljikohidrata
koji nam daju energiju. Idealan je omjer oko 13 do 20 grama
proteina, 40 do 55 grama ugljikohidrata, oko šest grama vlakana
te 10 do 15 grama zdravih masnoća.
Jedete puno šećera
Razni pekarski proizvodi i štangice od žitarica, palačinke i
zdjela žitarica s mlijekom izbor je mnogih kad je u pitanju
doručak. Takav obrok će vam brzo dati energiju koju trebate, no
podjednako brzo ćete je i potrošiti, iza čega će uslijediti glad
i umor.
Možda ste bolesni, a ne gladni
Neki simptomi raznih zdravstvenih problema lako se mogu
protumačiti kao glad – od glavobolja, umora do nedostatka
koncentracije. Glad može značiti da ne spavate dovoljno, da ste
dehidrirani, da imate PMS, da ste na rubu bolesti, da ste pojeli
previše šećera ili da vam je šećer u krvi počeo padati.
Treba vam užina
Doručak bi vas trebao zasititi na oko tri do četiri sata. Ako
niste dovoljno jeli ujutro, postat ćete gladni prije ručka. U tom
slučaju slobodno posegnite za nečim što sadrži sva četiri prije
navedena sastojka, a nema više od 150 kalorija.
Nekoliko dobrih proteinskih doručaka
Jaja s tostom i svježim sirom najbolji su izbor doručka. Dobar je
izbor avokado jer, premda spada u voće, pun je dobrih masti, a
tost bi vam trebao biti od integralnog brašna. Pogačice ili
palačinke lako možete sami zamutiti.
Jogurt s pahuljicama, pomiješan s granolom i orasima još je jedan
primjer dobrog doručka.
Zobenu kašu najbolje je pripremati s kuhanim mlijekom ili
mlijekom od soje, a u nju se može dodati jogurt kako bi se
povećala količina proteina te orašide.
Svježe voće, suprotno nekim popularnim navadama, zbog fruktoze i
kiselina želuca, nutricionisti savjetuju, najbolje je ostaviti za
međuobrok s dovoljno vremena za varenje.