Sladoled budućnosti

Stiže savršen izum – sladoled otporan na topljenje po vrućini

Ližete omiljeni sladoled na suncu, on vas osvježava i sladi, no sve
kvare kapljice po rukama i činjenica da se prebrzo topi pa ga
jednostavno morate “progutati”? Tome je došao kraj, tvrde škotski
znanstvenici sa Sveučilišta Edinburgh i Dundee koji su smislili kako
spriječiti otapanje, piše CNN.

Naime,
oni su otkrili protein koji spriječava otapanje omiljene poslastice
diljem svijeta, “sabijajući” čestice zraka, masnoće i vode u sladoled.

Protein
pod nazivom BsIA prirodno postoji u nekim namirnicama, a znanstvenici
su otkrili metodu razvoja tog proteina uz pomoć tzv. dobrih bakterija. Tvrde kako dodavanje BsIA u sladoled neće izmijeniti njegov okus.


Uzbuđeni smo zbog novog sastojka koji može usavršiti i ovako super
sladoled, a to će olakšati stvari i proizvođačima i kupcima, osobito
prilikom prijevoza sladoleda u kojem često dolazi do otapanja, pa
ponovnog smrzavanja – rekao je voditelj projekta, profesor Cait MacPhee.

Dodaje
kako ovo otkriće ima i druge dobrobiti, pa će tako novi način
proizvodnje omogućiti i stavljanje manje masnoća te kalorija u sladoled,
smanjit će se troškovi energije kod skladištenja i dostave. Najavljuje
kako bi se “sladoled budućnosti” na širokom tržištu trebao naći kroz tri
godine.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest