
Za prste polizati!
U velikoj smo nedoumici. Što je ukusnije – ravioli sa škampima u umaku od pekmeza smokve ili okruglice od kozjeg sira sa smokvom?
Ovo je samo dio bogate ponude s manifestacije Gastro smokva koja je održana u restoranu Pet bunara.

Tradicionalna je ovo fešta za nepce koja se odvija u sklopu Festivala smokava, pod budnim okom glavnih i odgovornih ”krivaca” za gastro događaj , a to su Sandra i Vlado Babac.
Šef kuhinje u restoranu Pet bunara Mario Arbanas otkriva nam kako smokva istinski inspirira.
“Svake godine trudimo se ponuditi neka nova jela kojima je smokva temelj ili začin. Ona može biti odlična i za slatka i za slana jela. Osobno, draža mi je u slanim kombinacijama. Dakle, svake godine ovdje napravimo neko novo jelo, neko novo čudo sa smokvama.”
“Zahvaljujem se svim ugostiteljima koji su se ove godine uključili u tzv. Rutu od smokava, Udruzi zadarskih ugostitelja, Gradu Ninu… svima koji nam pružaju podršku! Ove godine Festival smokava održava se pod motom Zdravlje, mladost i ljepota pa smo nastojali naglasiti nutricionističku vrijednost smokve”, poručila je Sandra Babac.

Bacili smo se u razgledavanje ponude jela od smokava – osmo je izdanje Festivala, ali ponovo smo naišli na nešto novo. Uz smokvu mašta radi. A onda se nema što drugo učiniti nego – napuniti pjat!
Probali smo carpaccio od brancina i suhih smokava, tortille i burgere sa smokvama, frigane srdele sa smokvom, paštetice, kolače i muffine.
Sva ova fina remek djela nastala su u kuhinjama zadarskih ugostitelja: konobama i restoranima – Na po ure, Bazilika, Sabunjar, Skoblar, Atrij, Kornat, Pet bunara, Mediteran, Niko, Delfin, Pašta svašta, te u fast foodu Papica i pekarni Kroštula.
Za prste polizati!
Ako nam ne vjerujete, dio atmosfere provjerite u našoj fotogaleriji !



