Mediteranska prehrana mozak čini mlađim

Mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom i
zdravim mastima usporava starenje mozga, objavili su američki
znanstvenici.

Ranija istraživanja povezala
su meditaransku prehranu s manjim rizikom razvoja Alzheimerove bolesti i
ostalih degenerativnih stanja mozga, rekla je voditeljica istraživanja
Yian Gu s njujorškog sveučilišta Columbia.

Za potrebe ove studije
znanstvenici su se usredotočili na starije ljude s normalnom kognitivnom
funkcijom kako bi vidjeli može li se mediteranska prehrana povezati s
manjim gubitkom moždanih stanica povezanih sa starenjem.

“Uspjeli smo ustanoviti vezu između veće konzumacije mediteranske prehrane i boljeg stanja mozga”, rekla je Gu.

Za
to su morali ispitati prehrambene navike 674 starije osobe i zatim
magentnom rezonancijom pogledati u kakvom im je stanju mozak.
U
usporedi s ljudima koji nisu redovno jeli mnoge sastojke mediteranske
prehrane, oni koji jesu imali su veći volumen mozga i više sivih i
bijelih stanica.

Razlika u volumenu mozga ljudi koji su jeli
mediteransku hranu i onih koji nisu slična je onoj kakva se stvori u pet
godina starenja, zaključili su znanstvenici u časopisu Neurology.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest