
Omega 3 masne kiseline imaju brojne pozitivne učinke na organizam
Kada se govori o zdravim namirnicama koje moraju biti dio svačije
prehrane na prvom mjestu se uvijek nalazi voće i povrće koji sadrže
važne mikronutrijente, vitamine i minerale, te namirnice koje sadrže
kvalitetne proteine bez kojih organizam ne bi mogao funkcionirati.
Osim
navedenih esencijalnih nutrijenata, organizmu su potrebne i važne masne
kiseline koje, isto tako, nije u mogućnosti sam proizvesti- omega 3
masti.
Omega-3 i zdravlje
Omega 3 masne kiseline imaju brojne pozitivne učinke na organizam;
reguliraju hormonske reakcije, pospješuju rad stanica, važne su za
zdravlje kože, kose i noktiju, a možda i najvažniji njihov utjecaj je
onaj na zdravlje i funkcioniranje kardiovaskularnog sustava. Omega 3
masti smanjuju proizvodnju LDL, lošeg oblika kolesterola, a povećava
razinu HDL, dobrog kolesterola. Prehrana u kojoj većina unosa masti
otpada upravo na omega-3 masne kiseline smanjuje rizik od nastanka
kardiovaskularnih bolesti i do 70%.
Omega-3 i mršavljenje
Omega-3 masti izuzetno dobro pospješuju mršavljenje tako što potiču rad
enzima za izgaranje masnih stanica, te smanjuju skladištenje kalorija u
masne stanice. Isto tako, organizam će prije koristiti omega-3 masne
kiseline za stvaranje energije, nego ostale masti koje se lakše spremaju
u masne naslage. U konačnici, prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama
poboljšava metabolizam masti što pozitivno utječe na mršavljenje i
održavanje željene tjelesne težine.
Većina ljudi konzumira premalo namirnica koje sadrže omega-3 masti i
tako ne zadovoljavaju potrebe organizma. Osim ribe, dobar izvor omega-3
masnih kiselina mogu biti orašasti plodovi i laneno ulje. Međutim, ako
niste u mogućnosti putem hrane unositi omega-3 masti, postoje razni
dodaci prehrani u obliku ulja ili kapsula koje bi bilo poželjno
konzumirati uz obroke kako bi se povećao i zadovoljio unos omega-3
masnih kiselina koje su izrazito važne za zdravlje organizma, ali i
tjelesnu težinu.



