
Bogat izvor energije, ugljikohidrata (škroba) i biljka koja se može pripremiti na sto različitih načina
Jedna od najraširenijih namirnica na svijetu – krumpir – povoljan je za
prehranu zbog svojeg bogatog izvora energije, ugljikohidrata (škroba), a
bogat je izvor vitamina i minerala. Krumpir je hrana koja povoljno
djeluje na čovjekovo zdravlje, a koristi se u narodnoj medicini kao
ljekovito sredstvo kod reumatizma, glavobolje, opekotina, visoke
temperature…
Velika je prednost ove namirnice što je dostupna tijekom
čitave godine. Zanimljiva je činjenica da krumpir svoje korijene vuče iz
davnih dana. Prvi krumpir počeli su uzgajati Indijanci iz Perua, a iz
Amerike u Europu donio ga je krajem 16. stoljeća pomorski istraživač,
sir Francis Drake.
Kada govorimo o pripremi jela s krumpirom – vjerujemo da je ovo jedna od
namirnica koja se može pripremiti na sto različitih načina! Može se
poslužiti kao samostalno jelo, kao prilog, u salatama, varivima,
juhama… Prije bilo kakvog spremanja, važno je krumpir oguliti i
termički obraditi (kuhanjem, pečenjem, prženjem).
Odabrali smo za vas nekoliko recepata i svakako preporučujemo da ih
isprobate još danas – ili barem što prije – i da se uvjerite (još
jednom) zašto toliko volimoooo krumpir !



