U zdravom tijelu zdrav duh

Hranu kombinirajte ovako i imat ćete više energije

Hrana koja se pojavljuje na listama najpopularnije, može vam
pomoći da bolje jedete u godini pred nama. O kojim je gastronomskim
trendovima riječ, saznajte u nastavku.

Povrće nalik tjestenini

Danas postoje brojni alati koji će vam pomoći transformirati povrće u
rezance nalik tjestenini. Ta tjestenina bogata hranjivim tvarima, pomoći
će vam da jedete više povrća, a samim time smanjit ćete unos kalorija i
rafiniranih žitarica. Za postizanje povrća nalik tjestenini nisu
potrebni skupi kućanski aparati.

Povrće koje će se najbolje transformirati u ukusnu tjesteninu su mrkva,
repa i tikvice koje možete kombinirati s finim pesto umakom kako biste
stvorili jelo inspirirano azijskim kulinarstvom.
U brojnim kuharicama i na kulinarskim blogovima, naći ćete mnoštvo
recepata posvećenih upravo tjestenini od povrća koja će definitivno biti
trend i u novoj godini.

Drevne žitarice

Većinu vrsta cjelovitih žitarica s drevnim pedigreom, danas ćete pronaći
u ponudama restorana i na policama supermarketa. Kvinoja kao vrsta
žitarice, u posljednje vrijeme bilježi ogromnu kulinarsku popularnost,
no to ne znači da ne biste trebali isprobati žitarice poput tefa, prosa,
pira, kamuta, canihue, freekeh i farra ili krupnika.

Drevne žitarice zaslužuju svoje mjesto na kulinarskoj listi 2016. godine
i zbog bogatstva vlaknima, proteinima, vitaminom B i drugim hranjivim
tvarima. Ove drevne žitarice, pokazat će se kao odličan supstitut za
tjesteninu ili rižu u jelima. Dodajte ih u salatu ili pripremite kao
zobene pahuljice za topli doručak uz dodatak voća i orašastih plodova.

Mahunarke

Grah, grašak, leća i slanutak dobivaju novo poštovanje. Ujedinjeni
narodi proglasili su 2016. godinu Međunarodnom godinom mahunarki, u
kojoj će javnosti osvijestiti bit tih suhih sjemenki savršenih za
pravilnu prehranu i s dobrim utjecajem na okoliš.

Zdrave masti

Masti mogu potpuno promijeniti svoju lošu reputaciju već ove godine, kad
je i znanstveno dokazano da je vrsta masnoća važnija od njihove
količine. Umjesto nemasnog, fokus je na zdravoj masti – nezasićenim
vrstama koje se nalaze u maslinovu ulju, mesnatim ribama poput lososa,
maslinama, orašastim plodovima i sjemenkama. Možda najveći benefit za
populariziranje zdravih masti leži u namirnici avokadu koja je puna
mononezasićenih masti.

Jedan trend korištenja avokada definitivno se posebno istaknuo. Riječ je
o avokado tostu koji se priprema tako što se razbijeni avokado stavi na
prepečeni kruh koji se zatim polije vrućim umakom ili prženim jajima.

Kombinacija jaja i avokada i dalje će biti veliki kulinarski trend u
2016., a najpoznatiji recepti su oni za salatu s avokadom i jajima i
pečenim jajima u polovici avokada.
Ostali trendi avokado recepti koji isključuju popularni recept za
stvaranje guacamole umaka su pečeni avokado krumpirići, sushi od
avokada, humus, umak za tjesteninu i preljev za salatu od avokada.

Slatka primjena avokada uključuje razne pudinge, smoothies pripravke, kolače, torte od sireva, sladoled i slično.

Jela bazirana na povrću

Mega trend za 2016. bit će proslava povrća kao zdravih namirnica. Tu se
ne radi o prelasku na vegansku prehranu ili demoniziranju mesa, već o
stvaranju cijelog novog pogleda na povrće. Povrće kao namirnica više
nije samo prilog jelima.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest