Tuna, Sushi & Wine Festival: Dalmatinski sushi odlazi u Japan!

Dino Stanin/PIXSELL

Masterchef Damir Tomljanović iz restorana "Foša" sa svojim sushijem oduševio Japance

U Japanu se sushi sa sirovom ribom i rižom sprema već tisuću godina, a uskoro će ova globalno sve popularnija tradicionalna japanska poslastica dobiti i dalmatinsku verziju.

Degustacija tune na Forumu

U ranim jutarnjim satima pred televizijskim kamerama razrezao je morskog psa na zadarskoj peškariji, potom je u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi rezao tunu i zarolao sushi, a sve je sinoć ponovio u restoranu “Foša” pred novinarima, snimateljima i fotografima lokalnih i nacionalnih pisanih i elektronskih medija.

Na svjetla reflektora odavno se privikao: japanski masterchef i velika televizijska kulinarska zvijezda Toshihiro Nakatsuji zamijenio je Osaku na četiri dana za Zadar gdje je centralna ličnost drugog izdanja manifestacije “Tuna, Sushi & Wine festivala”. U zadarskoj “Foši”, međutim, nije bio sam: stalno ga prate ga sushi majstor Takahiro Komori i asistentica Nana Fujikawa, a sada i četiri vrhunska hrvatska masterchefa – Damir Tomljanović iz restorana “Foša”, Zdravko Tomčić iz lovranskog hotelskog restorana “Draga di Lovrana”, Ante Udovičić iz splitskog restorana “Paradigma” i Rudolf Štefan iz šibenske konobe & vinoteke “Pelegrini”.

Sve što su spremali – zajedno s drugim zadarskim restoranima i njihovim kuharima – bit će ponuđeno na sutrašnjoj degustaciji specijaliteta od tune na zadarskom Forumu od 11 sati.

Vrhunski hrvatski masterchef Damir Tomljanović iz zadarskog restorana “Foša” kombinirajući sirovo meso divljeg zubaca sa začinjenim rižotom u maslinovom ulju napravio je dalmatinski sushi koji je oduševio Japance i masterchefa Toshihiro Nakatsujia pa će prvi domaći sushi biti predstavljen u jednoj od njegovih televizijskih kuharskih emisija koje gleda 16 milijuna Japanaca.

“Htjeli smo pokazati kako osim tune imamo i drugih dobrih riba. Dalmatinski sushi je hrvatska verzija japanskog jela, odnosno kombinacija toplog i hladnog s izrazito nježnom teksturom riže i maslinovog ulja u spoju sa sirovom ribom. Toliko im se svidio da će ga koristiti u Japanu”, otkriva masterchef Tomljanović kako je hrvatski način poimanja sirove hrane približio Japancima.

Pored sushija Tomljanović je zajedno s drugim vrhunskim hrvatskim masterchefovima koji gostuju na “Tuna, Sushi & Wine festivalu” u Zadru priredio i niz poslastica pojednostavljujući dio japanskih tehnika za organoleptički doživljaj hrvatskog konzumenta.

“Naša se razmišljanja o hrani razlikuju, ali to nužno ne znači kako je u hrvatskoj verziji riječ o lošijem sushiju ili nekom drugom jelu. Japanskoj priči dodali smo u svim varijantama hrvatske namirnice i maslinovo ulje kao bazni okus”, navodi Tomljanović.

Tako se japanskim kuharima svidio i tartar u tempuri šibenskog masterchefa Rudolfa Štefana kojim se tuna uz japanske tehnike sljubila s prhkim tijestom i hrvatskim maslinovim uljem, dok je dodatna gastronomska priča zadarskog “Tuna, Sushi & Wine festivala”, ističe masterchef Tomljanović, vezana uz mogućnost japanskog ulaganja u Zadar i Hrvatsku.

Kako je masterchef Nakatsuji, osim kao televizijska zvijezda, u Japanu poznat i kao vlasnik VIP lanaca restorana zaintrigirala ga je činjenica kako Zadar nema japanski restoran, kao i da se u cijeloj Hrvatskoj restorani s japanskim jelima mogu izbrojiti na prste.

“Nakatsujia je jako zanimalo kakva je naša percepcija sirove hrane i koje destinacije u Hrvatskoj imaju najveći broj japanskih turista. Dakle, mogućnosti postoje”, ističe zadarski masterchef, a to je, uostalom, i jedan od ciljeva “Tuna, Sushi & Wine festivala”.

Želja organizatora iz Turističke zajednice Grada Zadra za uspostavom najširih kulturnih i gospodarskih veza između dvije zemlje ima svoju jaku poveznicu u festivalu koji je okupio najbolje hrvatske i japanske kuhare te javnosti ponudio zadarske inačice japanske kulture. Tomljanović zaključuje:

“Festival je pun pogodak i sjajna stvar! Zadar može dobiti puno novih gostiju, a istovremeno se najbolji hrvatski restorani imaju priliku pokazati te izaći vani prema Japanu i drugim destinacijama”.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest