
Međuobroci su, kako im i samo ime kaže, obroci koji se unose između glavnih obroka, doručka, ručka i večere. Smisao međuobroka je unos nutritivno kvalitetne hrane, kako se u sljedećem obroku ne bi dogodilo prejedanje zbog predugog trajanja gladi i vremena bez hrane.
Funkcija međuobroka je pružanje osjećaja
sitosti. Zbog toga je za međuobroke dobro birati
namirnice bogate proteinima i vlaknima jer duže
zadržavaju osjećaj sitosti, donosi portal fitness.com.hr.
Kod odabira snackova, pripazite i na njihovu kalorijsku
vrijednost jer su upravo ovo obroci u kojima mnogi pretjeraju,
gotovo nesvjesno. Dajemo vam ideje za međuobroke koji ne prelaze
250 kcal, a koji će vam pružiti osjećaj sitosti do sljedećeg,
većeg obroka.
1. Orašasti plodovi i sušeno voće
Kombinacija je bezbroj, a mjera je uvijek ista – šaka. Uzmite
šaku orašastih plodova i šaku sitnijeg sušenog voća (brusnice,
goji bobice) ili 2-3 komada većeg (sušene smokve, marelice…)
Primjeri:
- 1 šaka badema
- 3 sušene marelice
ili
- 1 šaka oraha
- 1 šaka
goji bobica
ili
- 1 šaka lješnjaka
- 1 šaka brusnica
2. Jogurt s voćem
Sastojci:
- 100 ml grčkog jogurta
- voće po izboru (može i smrznuto)
U čašu stavite red jogurta, red voća i tako do vrha. Cilj je da
svaki put kad zagrabite uhvatite dio voća i dio jogurta.
3. Banana u čokoladi
Sastojci:
- 1/2 banane
- 30 g čokolade sa 75% kakaa
Bananu narežite na kolutove, debljine oko 2 cm pa nabodite na
drvene vilice ili čačkalice. Čokoladu otopite pa bananu do
polovice uronite u čokoladu i stavite u hladnjak da se smrzne.
4. Grilani ananas
Sastojci:
- 300 g ananasa
Ananas narežite na komade debele oko 2cm. Zagrijte gril tavu i na
vrelu tavu stavite ananas. Zapecite sa svake strane.
5. Zelena salata s voćem
Sastojci:
- zelena salata po izboru
- 1/4 glavice luka
- voće po izboru
- limunov sok
Sjedinite sve sastojke u posudi, promiješajte i dodajte malo
limunovog soka i uživajte.
6. Smoothie od borovnica
Sastojci:
- 2 žlice smrznutih borovnica
- 150 ml tekućeg malomasnog jogurta
- malo
cimeta
Sve sastojke ubacite u
blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
7. Jabuka s maslacem od kikirikija
Sastojci:
- 1 jabuka
- 1/2 žlice
maslaca od kikirikija
Jabuku narežite na kriškice. Maslac od kikirikija namažite na
svaku kriškicu i uživajte u punoći okusa.
8. Krastavci u jogurtu
Sastojci:
- 1/2 svježeg krastavca
- 150 ml malomasnog jogurta
- malo soli
Krastavce narežite na tanke kolutove pa posolite i pustite da
malo stoji. Potom ih ocijedite i dodajte jogurt pa promiješajte.
9. Rajčica punjena posnim sirom
Sastojci:
- 2 rajčice
- 150 g posnog sira
- začini
Rajčice prerežite po vrhu, pa nježno izdubite vilicom. Napunite
ih posnim sirom, pospite začinima pa zapecite 15 minuta na 200
stupnjeva.
10. Salata od prokulice i pancete
Sastojci:
- 150 g prokulice
- 50 g pancete
- 3-4 polovice oraha
Prokulicu skuhajte pa narežite na sitno. Pancetu prepecite na
tavi da postane hrskava, dodajte narezanu prokulicu i orahe pa
promiješajte. Istresite na tanjur.
Ili jednostavno:
pojedite 50 g tamne čokolade, s minimalnim udjelom kakaa od 75%.



