
Najmanje 60 godina na istoj adresi kao jedan od sinonima zadarskog ugostiteljstva i kulinarstva, a čak i koje desetljeće više kao posao obitelji Skoblar, istoimena obiteljska konoba na atraktivnom Trgu Petra Zoranića nezaobilazno je mjesto susreta svih generacija Zadrana
S dnevnom ponudom najmanje desetak jela, uvijek svježe
spremljenih te od biranih namirnica, jedna od najdugovječnijih
konoba – i općenito najstarijih ugostiteljskih objekata u Zadru –
stalnim gostima, posjetiteljima ili turistima nudi uvijek istu
priču – vrhunsku domaću spizu. Zato bi i na pitanje zašto se
drugi restorani ili konobe posjećuju, a “Skoblar” gotovo ritualno
voli, odgovor opet bio isti.
“Najviše gostiju u ljetnom periodu dođe nam usmenom preporukom.
Preporučuju nas mnogi vlasnici apartmana kao konobu gdje se dobro
jede”, s ponosom ističe Joso Skoblar, treća
generacija voditelja konobe. Njegov djed Ante
Skoblar pokrenuo je posao 1950-ih, tada kao konobu “Pet
bunara”, otac Bruno preuzeo je objekt i dugo
vodio popularni kafić “Zlatna kopačka”, a svojim ugostiteljskim
korijenima konoba se vratila u novije doba. Interijer je
impresivan: uredno i s ukusom uređen prostor prošaran je radovima
znamenitog zadarskog umjetnika Jose Špralje koji
je kao dugogodišnji obiteljski prijatelj općenito utjecao na
prepoznatljivost sadašnje konobe “Skoblar”.Za sve ostale
prepoznatljivosti svoj duh unijeli su članovi obitelji Skoblar;
dok se marendaju vjerojatno najbolje domaće tripice u gradu, ili
za ručak bira nešto od raskošne dnevne ponude jela – palamida,
sipa, pašta s dagnjama, kuhani ili mesni specijaliteti s grila –
u pozadini se čuje neodoljivi glas Édith
Piaf,energični Gilberta Bécauda ili
nekog od drugih francuskih šansonjera, što prostoru daje dodatni
šarm. Tradicija je još jedna priča…
“Prepoznatljivi smo po činjenici kako tijekom cijele godine imamo
ponudu bakalara koji je na meniju svaki petak, a kada su blagdani
znamo bakalar spremati i srijedom. To je tradicija koju je počeo
moj djed i to je znak poštovanja i zahvalnosti prema svim našim
gostima”, kaže Joso Skoblar. Prisjeća se vremena zabilježenog na
fotografijama kada je uz konobu bila samo zemlja, potom ima i
živo sjećanje na prostor parkinga uz lokal, a onda i novijeg doba
s renoviranjem objekta i uređenja cijelog prostora Trga Petra
Zoranića. Bilo je, kaže Skoblar, puno uspona i padova, ali
Zadrani su uvijek bili uz omiljenu konobu:
“Kada se djed vratio iz Francuske, uredili smo i pretvorili
objekt u lokal zbog ograničenog prostora, ali smo se tradiciji
vratili na inzistiranje samih naših gostiju. Danas svi osjećamo
ponos i zadovoljstvo što smo toliko dugo vremena prepoznati i
priznati u ugostiteljskom poslu”.
Marende od 45 do 60 kuna
Tuna steakovi, paštete od tune i carpaccio od tune standardna su
ponuda konobe “Skoblar” koja će u vrijeme “Tuna, Sushi &
Wine” festivala početkom veljače biti obogaćena novim
specijalitetima od tune. Konoba je, ističe Joso
Skoblar, uvijek pratila bilo grada i njegove
manifestacije, pa je tako od prvog “Đira po gradu” ili “Adventa u
Zadru” dio zadarske gastronomske priče. Također, i cijene su više
nego prihvatljive: od 40 do 65 kuna za jelo iz ponude.



