
Više od 150 vrsta čajeva i čajnih mješavina te 18 vrsta čajeva iz programa za mlade dio su ponude novootvorene internetske trgovina čajem MagicTea
Čajoljupci će te mješavine moći naći pod jedinstvenim
nazivima poput “Curi mi nos”, “Zeleno čudovište”, “Goruća
srca”, “Energetski čaj”, “Cvilidreta”, “Magija amaretti keksa”,
“Zeleni grumen zlata”, “Zmaj koji se smije”, “Dama u crnom”.
Čajevi i čajne mješavine podijeljene su u mnogobrojne kategorije
i to na čiste bijele i aromatizirane bijele čajeve, biljne
čajeve, biljne mješavine i aromatizirane biljne čajeve, čiste
crne i aromatizirane crne čajeve, čiste crvene i aromatizirane
crvene čajeve, voćne čajeve, čiste zelene i aromatizirane zelene
čajeve, bio čajeve, posebne čajeve, T-bar program za mlade (i
odrasle naravno) te čajne pripravke poput latte čajeva,
koncentrata i ledenih čajeva, priopćila je ta najveća
specijalizirana internetska trgovina čajem u Hrvatskoj.
U ponudi se nalaze i posebni šećeri, pribor i limenke.
Povijest čaja počinje prije više od četiri tisuće godina.
Prema jednoj legendi, kineski car Shen-Nong otkrio je tajnu
pripreme ovog napitka prilikom jednog od svojih mnogobrojnih
lovačkih izleta. Kada je htio prokuhati nešto riječne vode u
posudi na vatri, vjetar mu je donio jedan list sa stabljike čaja
koja je u blizini rasla. Voda u posudi je brzo promijenila boju i
do careva nosa je došao neobičan i njemu nepoznat miris.
Radoznalo je popio nekoliko gutljaja tekućine i bio je oduševljen
aromom, a i vrlo brzo je osjetio osvježenje.
Ipak, vjerojatno prvi svakodnevni uživatelji pijenja čaja su bili
budistički monasi koji su ga koristili kao napitak meditacije
koji pospješuje tjelesni mir i budi duševnu energiju. Zbog toga
je svojevremeno čaj bio uzgajan uglavnom u vrtovima budističkih
samostana.
Čaj se tradicionalno priprema na četiri različita načina, a
najvažniji je stupanj fermentacije. Prema stupnju fermentacije
razlikuju se bijeli, zelen, oolong i crni čaj.
Bijeli čaj je svoj naziv dobio jer dlačice na donjoj strani
sušenog lista postanu bjelkasto srebrne. Kod bijelog čaja nema
fermentacije.
Kod tradicionalne proizvodnje zelenog čaja, kod kojeg je
fermentacija minimalna, nakon berbe se u željeznim tavama prži i
onda tek suši. Kod industrijske proizvodnje se postupa isto, samo
u puno većim spremnicima gdje se i miješaju listovi.
Kod oolonga je djelomična fermentacija. Nakon berbe se čaj trese
u pletenim košarama, a sok koji se iscijedi fermentira s zrakom.
Taj proces se zaustavi s prženjem u željeznim tavama.
Kod crnog čaja prepoznajemo cjelokupnu fermentaciju. U istočnoj
Aziji poznat je kao crveni čaj. Sličan je oolongu, ali se
fermentacija ne zaustavlja. Proizvodnja tog čaja se završava
dužim sušenjem.
Svi se pravi čajevi rade od biljke Camellia Sinensis. To ima
znatan utjecaj na sastav čajeva tj. imaju sličan sastav. Isto
tako znatnu ulogu na sastav čaja ima klima, nadmorska visina, tlo
te postupak obrade. Čaj, između ostalog, sadrži tanin, katehin,
flavonoid, teanin i kofein.



