Mirisne dekoracije

Super jednostavne dekoracije za bor od kojih će vam cijela kuća mirisati po Božiću

RTL

Izradite prekrasne jednostavne dekoracije od tijesta s cimetom s kojima ćete ujedno ukrasiti bor te na duže vrijeme zamirisati dom

Božićno ukrašavanje doma ne može proći bez svih onih predivnih
mirisa (izuzev sarmice naravno), no nakon pečenja kolača miris
ispari i prije Božića. Uz to se i opet mučite s čim sve
ukrasiti bor, lanjske i preklanjske kuglice već su vam pomalo
dosadile. Neke su se razbile, neke više nisu fora s time da ove
godine želite još veći bor nego lani?! 
 
Imamo savršeno rješenje – izradite prekrasne jednostavne
dekoracije od tijesta s cimetom s kojima ćete ujedno
ukrasiti bor te na duže vrijeme zamirisati dom. 
Recept je jednostavan, a s obzirom na boju cimeta sigurno će se
uklopiti u kompletnu dekoraciju koju ste zamislili za vaš
ovogodišnji Božić. 

Ne moramo naravno ni spominjati da u izradi mogu
sudjelovati i djeca jer je vrlo lako utisnuti oblike koje
želite (ukoliko imate modlice), no za tu svrhu mogu poslužiti i
oni kalupi za pijesak kako bi dobili mnogo različitih
oblika. 
 

Ukoliko ste pak zamislili obične okrugle ukrase, možete ih lako
vaditi čašom te u sredinu utisnuti što god vam padne na pamet.
Možda dječju rukicu? 
Namirnice potrebne za 20-40 ukrasa (ovisno o veličini
koju želite) 
1 šalica gustog soka od jabuka 
130 grama mljevenog cimeta
(ukoliko želite možete staviti i pola žličice mljevenih
klinčića radi mirisa) 
Priprema: 
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva te pripremite lim s papirom
za pečenje. 
Mikserom dobro umiksajte sastojke kako bi se lijepo povezali
(cimet je prilično neposlušan zar ne?). Smjesu poslije možete
dodatno umjestiti rukama te ako se malo lijepi, ili je presuha,
slobodno dodajte još malo soka ili cimeta.  
 
Važno je da se gruda ne lijepi niti lako puca. 
Nakon što ste je dobro zamijesili pripremite radnu površinu na
kojoj ćete razvaljati tijesto, na isti način kao što to radite
s običnim tijestom, no ovoga puta površinu “pobrašnite” s
cimetom kojim ćete i razvaljano tijesto još dodatno
“pobrašniti”. Cimetom naravno – da ga bude što više kako bi
struktura dekoracija bila što više zrnata. 
 
Tijesto razvaljajte na debljinu između pola i cijelog
centimetra. 

Nakon toga izrezujte oblike,  ostatak tijesta ponovo
razvaljajte kako bi dobili što više ukrasa, a nakon toga u
svaki ukras ubušite rupicu slamkom. Jednostavno je te ćete tako
dobiti dovoljno veliku rupu u koju ćete vezati špagicu da se
ukras može objesiti. 
 

Poslažite izrezane ukrase na lim, odnosno papir za pečenje tako
da se ukrasi ne dodiruju i pecite ih između sat i pol do dva –
ovisno o debljini i veličini, tako da kada su gotovi budu
prilično tvrdi. 
Ukrasi se ne moraju nužno peći, no da bi se dovoljno stvrdnuli
i osušili morali bi ih ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko
dana. 
 
Ovi ukrasi nisu baš lako lomljivi ako se njima rukuje nježnije.
Naravno da će popucati ako ih se baca, no trebali bi izdržati
cijele blagdane, čak i skladištenje do sljedeće godine. Za kraj
istaknimo i to da ćete uz pomoć ovih ukrasa dobiti najmirisniji
Božić do sada – miris cimeta i bora. Mmm, može li biti ljepše
od tog?   
Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest